۲-۱۰-۱۶مشتری مداری
مشتری مداری[۴۵] رویه ای است که در آن،سازمان با سنجش افکار، احوال و نظرها و پیشنهادهای مشتری فعالیت می کند و می کوشند تمایلات، خواسته ها و نیاز های مشتریان را با توجه به امکانات برآورده کند . با این روش و اعتقاد، با نظر مشتری، بهبود مستمر محقق می شود (یحیایی ایله ای، ۱۳۸۵) در این خصوص عدم توجه به خواسته های مشتریان و دیدگاه های آنها نیز می تواند یکی موانع کارآفرینی سازمانی محسوب گردد .
۲-۱۰-۱۷همکاری بین سازمانی
ارنست الکساندر[۴۶] ،از واژه همکاری بین سازمانی ،به منظور تشریح فرآیندی که سازمان ها با همدیگرهمکاری می کنند استفاده کرده است.وی همکاری بین سازمانی را فرایند ایجاد و یا استفاده از قوانین تصمیم گیری وضع شده به وسیله دو یا چند سازمان به صورت جمعی و با هم ودر ارتباط با محیط کاری خاصی تعریف کرده است(Mulford & Rogers ,1992) . همکار ی بین سازمانی اصطلاحی است که توسط محققان و متخصصان برای توصیف فرآیندی که باعث ایجاد انگیزه در بین سازمان ها برای ایجاد تعامل با یکدیگر می شود ،به کار می رود .این روابط مشترک خود ساختار اجتماعی و سازمانی جدیدی ر ا می طلبد (Thomson ; Perry Theodre ,2009) . از همکاری بین سازمانی تعاریف دیگری نیز شده است که همگی آن ها بر همکاری و همراهی در تدوین برنامه ها و یا سازماندهی آن ها به منظور دسترسی به اهداف و مقاصد مشترک بین دو یا چند سازمان تاکید کرده اند. عدم همکاری بین سازمانی یکی از موانع کارآفرینی سازمانی محسوب می گردد.
۲-۱۱موانع کارآفرینی سازمانی
۲-۱۱-۱دیدگاه فرای[۴۷](۱۹۹۳) از موانع کارآفرینی سازمانی)به نقل ازکرد نائیچ و همکاران،۱۳۸۶)
کنترل شدید
زمانی که سازمان بزرگ می شود نیاز به کنترل درآن بیشتر می شود و در نتیجه، مدیریت سازمان مجبور است استانداردهای اجرایی ثابت و کمیت پذیری را ایجاد کند. از این رو،دیوا نسالاری و گزارشها، نسبت به برنامه ریزیها برتری یافته، گزارشهای کاری، بیشتر ازنتایج آن، نظرها را جلب می کند و قوانین و استانداردها نسبت به رفتار کارآفرینانه مهمترمی شود. در واقع، سازمانهای با کنترل سلسله مراتبی یا کنترل مرکزی نمی توانند بر محیط رقابتی، پیچیده، پویا و نامطمئن فایق آیند و لذا اعمال کنترل شدید در سازمان می تواند یک مانع جدی پیش روی سازمان کارآفرین باشد (Stevenson,1985) .
سیستم تشویق و ارائه پاداش
در سازمان هایی که از روش های سنتی ارزش دهی و ارتقا ی کارکنان استفاده می نمایند ،تمایل به پذیرش ریسک و دست زدن به فعالیت های مخاطر ه آمیز کاهش می یابد.
سیستم تشویق و ارائه پاداش نا مناسب از مهمترین موانع کارآفرینی سازمانها محسوب می شود. ترفیع و شیوه های سنتی پاداش، به ندرت می تواند برای کارآفرینان کارسازباشد (Stevenson,1985) .استفاده از پاداشهای مناسب می تواند میل کارکنان به پذیرش ریسکهای مربوط به فعالیتهای کارآفرینی سازمانی را برانگیزاند. سازمانهای کارآفرین موارد ذیل را درسیستم تشویق و ارائه پاداش خود به دقت بررسی می کنند : نوع مشوقهای سیستم،شایستگیهای کارکنان، تنظیم هدفهای اجرایی معقول، تشویق و پاداش بر اساس عملکرد، وپیش بینی برآوردمیزان فرصتهایی که افراد می توانند برای کسب مشوق داشته باشند(Thompson ,1999) .
فرهنگ سازمانی محافظه کارانه
فرهنگ سازمانی به معنای مجموعه ای از ارزشها، باورها، درک، استنباط، و شیوه های تفکر و اندیشیدن است که اعضای سازمان در آنها وجوه مشترک دارند و نمایانگر بخش نانوشته، اما محسوس سازمان است. هفت ویژگی اساسی وجود دارد که در مجموع، ماهیت فرهنگ سازمانی را در بر می گیرد: نوآوری و ریسک پذیری، توجه به جزئیات، نتیجه گرایی، مردم گرایی، گرایش به تیم، سلطه جویی و ثبات، که هر کدام از این ویژگیها بر روی طیفی ازکم تا زیاد قرار گرفته اند(Adonisi ,2003) .در واقع، اغلب مشوقها یا غیرمشوقها، برای پیگیری فرصتهای کارآفرینی در شرکتهای بزرگ مبتنی بر فرهنگ شرکت است. دنبال کردن فرصتهای کارآفرینی باید در سازمان، ارزش تلقی شده، پاداش داده شوند و جریمه برای شکست ها به حداقل برسد(Robbins ,2002) .سازمانهایی که دارای فرهنگ محافظه کارانه، خشک و مکانیکی باشند، برای ایجاد همکاری و وحدت دچار آشفتگی می شوند، در حالی که در سازمانهایی که فرهنگ مشوق خلاقیت و نوآوری، کار تیمی کردن و مواردی نظیر این ارزش تلقی شود موجبات موفقیت بلند مدت سازمان فراهم می گردد
توجه به سود کوتاه مدت
توقع عمومی این است که کارآفرینی سازمانی، سودهای کوتاه مدتی را ایجاد کند.سازمانهایی که دستیابی به سودهای کوتاه مدت را معیار موفقیت سازمان بدانند و آن را به عنوان یک هدف استراتژیک در سازمان قرار دهند همواره فشار مداومی را بر کارکنان جهت دستیابی به اهداف تعیین شده وارد می کنند که این اقدامات کوتاه مدت یا تفکر کوتاه مدت می تواند به کارکنان و همچنین چشم اندازهای بلند مدت سازمان صدمه بزند(Hitt ,1994) سازمانها نیاز دارند تا سودهای کوتاه مدت را برای نوآوریهای بلند مدت قربانی کنند. این امر می تواند در سرمایه گذاریهای مجدد در تکنولوژی باشد که هیچ نتیجه قابل لمسی را ایجاد نمی کند، مخصوصاً در کوتاه مدت (Stevenson ,1985)
۲-۱۱-۲موانع کارآفرینی سازمانی از دیدگاه سایکس[۴۸] و بلاک [۴۹] (۱۹۸۹)
موانع کارآفرینی سازمانی از دیدگاه سایکس و بلاک(۱۹۸۹) (احمد پور ،۱۳۸۳)
شیوه مدیریت سنتی | تاثیرات منفی |
تقویت روش های استاندارد برای جلوگیری از اشتباه | محدود شدن راه حل های خلاق و هدر رفتن سرمایه |
مدیریت منابع برای کارآیی | از دست دادن رهبری برای رقابت |
کنترل به جای برنامه ریزی | واقعیات به جای آنکه جایگزین فرضیات شوند،نادیده گرفته می شوند. |
برنامه ریزی بلند مدت | به دنبال اهداف واهی و تحمل هزینه های شکست |
مدیریت وظیفه ای | شکست کارآفرین و یا شکست فعالیت های مخاطره آمیز |
اجتناب از اقداماتی که فعالیت اصلی شرکت را به خطر می اندازد |