سیستم دو (استبدادی - خیرخواهانه)
سیستم سه (مشاوره ای)
سیستم چهار (مشارکتی)
به منظور اثبات روایی و اعتبار پرسشنامه ، آزمون به روی نمونه هایی خارج از جامعه آوری اجرا شد که ضریب اعتباری برابر با ۵/۹۶% به دست آمد .
۳-۱۰-۲- پرسشنامه تنیدگی
برای تعیین میزان تنیدگی از پرسشنامه سنجش تنیدگی استفاده شده است . پرسشنامه مزبور براساس مطالعه مقدماتی انجام شده ، دارای ضریب اعتباری برابر ۸۷۹۱% می باشد .
این پرسشنامه شامل یک سوال می باشد که دو سوال اول به منظور کنترل سوال سوم آورده شده است . سوال سوم خود مشتمل بر ۴۱ سوال می باشد که هر سوال بیانگر یکی از عمومی ترین نشانه های تنیدگی است . برای پاسخگویی به هر یک از سوالات فوق از مقیاس پنج درجه ای لیکرت استفاده شده است . عمده ترین ویژگی این مقیاس آن است که حوزه انتخاب پاسخگویان را گسترش بخشیده و گزینه های بیشتری را برای آنان فراهم می آورد . پاسخگو براساس بروز حالت و نشانه ها از پنج گزینه ای را که در مقابل هر سوال آورده است . علامت می زند . گزینه ها شامل انتخاب های هیچ ، کمی ، تا حدی ، زیاد ، خیلی زیاد می باشد . نمره گذاری پرسشنامه به این ترتیب است که به گزینه (هیچ) صفر و به گزینه (کمی) نمره یک ، به گزینه (تا حدی) نمره دو ، به گزینه (زیاد) نمره سه و به گزینه (خیلی زیاد) نمره چهار تعلق می گیرد . با جمع نمره ها و تقسیم آن به عدد ۴۱ نمره کل به دست می آید . نمره کل هر کارمندی یا مدیر نشان دهنده ی میزان تنیدگی وی است . براساس جدول ۳-۲-۱ میزان تنیدگی فرد مشخص می شود .
جدول۳-۲-۱: مقیاس تعیین میزان تنیدگی
نمره
میزان تنیدگی
۴۹/۱-۱
۹۹/۱-۵/۱
۴۹/۲-۲
۳-۵/۲
کمی
تا حدی
زیاد
خیلی زیاد
۳-۱۰-۳- پرسشنامه شخصیت
این پرسشنامه شامل پانزده جفت ویژگی متضاد شخصیتی است که براساس مقیاس گاتمن تنظیم شده است . ویژگی این مقیاس در آن است که به خوبی می تواند میزان طرز تلقی را بسنجد . فاصله بین هر جفت ویژگی متضاد با یک مقیاس هفت درجه ای نمره گذاری شده است . آزمودنی با توجه به نگرشی که درباره هر یک از ویژگیهای مطرح شده درباره خود دارد ، با گذاشتن علامت در یکی از نمره های مقیاس ، ویژگی خود رابراساس دستورالعمل پرسشنامه مربوط ارزیابی می کند . پس از تکمیل فرم پرسشنامه مجموع نمرات محاسبه میشود و براساس جدول پایین گونه شخصیتی وی مشخص می شود :
جدول۳-۳-۱: مقیاس تعیین گونه شخصیتی
نمره
گونه شخصیتی
۴۵-۱۵
۶۰-۴۶
۷۵-۶۱
۱۰۵-۷۶
B مطلق
B متمایل به A
A متمایل به B
A مطلق
برای تهیه این پرسشنامه ابتدا منابع معتبر و از جمله دو پرسشنامه ، یکی شامل دوازده سوال و دیگری شامل هفت سوال مورد مطالعه قرار گرفته است و ویژگی شخصیتی گونه A و B استخراج شده است . سپس براساس این ویژگی ها ، پرسشنامه تعیین گونه شخصیتی تهیه شده است . پرسشنامه مزبور براساس مطالعه مقدماتی برروی یک نمونه سی نفری دارای ضریب اعتباری برابر ۰۹۱۹۰/۰ می باشد.
۳-۱۰-۴- پرسشنامه اطلاعات شخصی