ساعات آفتابی (ساعت)
۹/۲۴۹
۱/۱۷۷
۸/۱۳۲
۹/۱۸۴
۲/۱۹۶
۸/۱۷۴
۰/۲۲۶
۳/۱۶۵
۴/۲۸۶
۶/۳۶۰
۹/۳۳۳
۵/۳۱۵
۳-۲- خصوصیات طرح آزمایشی و عملیات زراعی
این آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل سایهاندازی در مراحل مختلف رشد (مرحله رویشی، مرحله زایشی وکل دوره) و مقادیر سایهاندازی (بدون سایهاندازی، ۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ درصد) بود.
۳-۳- مراحل اجرای آزمایش
مراحل اجرای آزمایش به ترتیب شامل آماده سازی زمین، کشت، اعمال سایهاندازی، کنترل علفهای هرز و آفات و نهایتاً برداشت بود.
۳-۳-۱- آماده سازی زمین
مزرعه انتخابی برای اجرای آزمایش در تاریخ ۱۲/۰۸/۱۳۹۱ با بهره گرفتن از گاوآهن برگرداندار شخم زده شد و پس از آن شیارهایی با فاصله ۲۵ سانتیمتر جهت کشت ایجاد گردید، سپس مزرعه بلوکبندی و کرتبندی شد.
۳-۳-۲- کاشت
در این تحقیق از نخود رقم ILC482 استفاده شد.کشت پاییزه نخود در تاریخ ۱۲ آبان ماه ۱۳۹۱ صورت گرفت. طول هر کرت ۵/۲ متر و عرض آنها ۲ متر بود.کشت بذور به صورت ردیفی با فاصله بین ردیف ۲۵ سانتیمتر و روی ردیف ۱۰ سانتیمتر ( تراکم ۴۰ بوته در متر مربع) با عمق کشت ۵-۴ سانتیمتر صورت گرفت.
۳-۳-۳- اعمال سایهاندازی
سایهاندازی توسط تسمهی بستهبندی با عرض ۱ سانتیمتر و نصب آنها به نسبتهای ۲۵، ۵۰ و ۷۵ درصد بر چهار چوبهای چوبی و سپس قرار دادن این چهار چوبها بر روی هر کرت انجام شد. برای تیمار ۱۰۰ درصد سایهاندازی از بنر و نصب آن بر همان چهار چوبها استفاده شد. برای اندازه گیری میزان نور موجود در زیر سایهانداز از دستگاه Sun Scan (مدل SS1-UM-2.0 ساخت شرکت Delta-T Devices انگلستان) با فاصله زمانی هر ۱۴ روز یک بار و یک ساعت قبل از بعدازظهر خورشیدی (حدود ساعت ۱۳-۱۲) استفاده شد.
جدول ۳-۳- میزان نفوذ نور در زیر سایهانداز در طول دوره رشد گیاه نخود (میکرومول بر مترمربع بر ثانیه) با بهره گرفتن از دستگاه سان اسکن
شدت
سایهاندازی
تاریخهای اندازه گیری
۲۲/۱۲/۱۳۹۱
۰۵/۰۱/۱۳۹۲
۱۸/۰۱/۱۳۹۲
۳۱/۰۱/۱۳۹۲
۱۴/۰۲/۱۳۹۲
۲۷/۰۲/۱۳۹۲
۱۰/۰۳/۱۳۹۲
۱۰۰ درصد
۶/۱۲۹
۶/۷۲
۸/۶۱
۷/۱۵۵
۱/۱۴۹