در این تحقیق سعی شد با نگاهی جامع به مقوله فرهنگ از دریچه تحلیل ارزشها به عنوان یکی از لایه ها و اجزاء فرهنگ، محتوای فرهنگی مطبوعات کشور را تحلیل نمائیم. برای این منظور، پنج ارزش را از میان ۲۱ ارزش اساسی نظام جمهوری اسلامی ایران مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی انتخاب کرده و روزنامه ها را بر اساس میزان پرداختن به این ارزش ها رصد کردیم.
به صورت کلی میتوان گفت که هر پنج ارزش مد نظر این تحقیق، تا حدودی مورد توجه قرار گرفتهاند. نتایج تحقیق نشان داد که ۱۳٫۶ درصد مطالب این سه روزنامه در سال ۱۳۸۷، حداقل نسبت به یکی از ارزشهای پنجگانه، به صورت صریح یا ضمنی، موضعگیری مثبت داشته اند. این رقم برای سال ۱۳۸۹ برابر ۱۵٫۹ درصد میباشد. در مجموع ۷۲ نسخه روزنامهی بررسی شده در این دو نیمسال، روزنامه های مورد بررسی در ۲٫۲ درصد از مطالبشان به ارزش «ایثارگری و شهادت طلبی»، در ۱۱٫۴ درصد به ارزش «استقلال طلبی، ظلم ستیزی و استکبارستیزی»، در ۰٫۱ درصد به ارزش «ساده زیستی و نفی تجمل گرایی»، در ۰٫۸ درصد به ارزش «حفظ کیان خانواده» و بالاخره در ۱٫۱ درصد از مطالبشان به ارزش «خودکفایی علمی و توجه به علم» پرداخته اند. بنابراین ارزش «استقلال طلبی، ظلم ستیزی و استکبارستیزی» بیش از سایر ارزشها مورد توجه قرار گرفته است.
تحقیق نشان داد که بین عنوان روزنامه ها و میزان پرداختن به ارزش ها ارتباط معنادار وجود دارد. این نتیجه احتمال تایید فرضیه «وجود ارتباط معنادار میان جناح سیاسی روزنامه و میزان پرداختن به ارزشهای اساسی نظام» را افزایش میدهد که البته از چارچوب این تحقیق خارج بود. همچنین فرضیه وجود ارتباط معنادار میان سال انتشار روزنامه ها و میزان پرداختن به ارزش های پنجگانه مورد بررسی، تایید شده و نتایج و آزمون های آماری به عمل آمده نشان دهنده رشد معنادار ۱۷ درصدی توجه مطبوعات به این ارزشها در سال ۱۳۸۹ نسبت به سال ۱۳۸۷ بود.
محدودیتهای پژوهش
۱- اولین محدودیتی که این پژوهش با آن روبه رو بود؛ محدودیت در انتخاب روزنامههای مورد بررسی، خصوصا روزنامههای اصلاحطلب بود. روزنامههای شاخص جریان سیاسی اصلاح طلب، در مقاطع مختلف با مشکل توقیف رو به رو شده و چاپ نشده اند. روزنامه آفتاب یزد یکی از روزنامهی اصلاح طلبی بود که در بازه زمانی تحقیق، بدون وقفه منتشر شده بود. البته روزنامه «مردمسالاری» هم در این مدت به صورت پیوسته منتشر شده بود ولی به دلیل اینکه آرشیو این روزنامه در بانک اطلاعات نشریات کشور موجود نبود، امکان بررسی آنرا در این تحقیق نداشتیم. مسلما اگر امکان بررسی روزنامه هایی همچون «شرق» یا «اعتماد» وجود داشت، بهتر میشد به شباهتها و تفاوتهای روزنامههای اصولگرا و اصلاح طلب درباره ارزشهای مد نظر تحقیق پی برد اما به علت توقیف این روزنامهها در پارهای از بازه زمانی تحقیق، امکان بررسی آنها وجود نداشت.
۲- از آنجایی که برای دسترسی به آرشیو روزنامهها، از بانک اطلاعات نشریات کشور استفاده کردیم و با توجه به اینکه این بانک فقط محتوای نوشتاری روزنامه ها و مجلات را ذخیره می کند؛ در نتیجه به متون غیر نوشتاری روزنامهها اعم از عکسها، جداول، نمودارها، کاریکاتور و تبلیغات بازرگانی دسترسی نداشته و امکان تحلیل این متون را نداشتیم.
پیشنهادهای پژوهش
۱- مهمترین پیشنهاد محقق اینست که در تحقیقی مفصل و با حضور تعداد قابل توجهی از روزنامه های منتسب به هر کدام از دو جناح اصلاح طلب و اصولگرا، فرضیه «وجود ارتباط معنادار میان جناح سیاسی روزنامه ها و میزان توجه آنها به ارزش های اساسی نظام جمهوری اسلامی ایران» مورد بررسی و واکاوی قرار بگیرد.
۲- پیشنهاد می شود این تحلیل روی روزنامههایی همچون «شرق»، «اعتماد» و «اعتماد ملی» نیز انجام شود چرا که به نظر میرسد این روزنامهها، نمایندگان جامعتری برای طیف سیاسی اصلاح طلبان هستند.
۳- پیشنهاد می شود که تحقیق در فاصله زمانی طولانیتر (مثلا سال ۱۳۸۰ و ۱۳۹۰) انجام شود. چرا که تغییرات ارزشی و فرهنگی جامعه و به تبع آن رسانه ها، در بازههای زمانی بزرگتر، ملوستر و عیانتر است و به احتمال فراوان با گذشت زمان تغییرات معناداری در فرهنگ جامعه قابل شناسایی خواهد بود.
۴- پیشنهاد می شود عملکرد سایر رسانه ها همچون رادیو، تلویزیون، مجلات و شبکه های ماهوارهای ـ به ویژه تلویزیون ایران و شبکه های ماهوارهای ـ در قبال این پنج ارزش مورد بررسی قرار گیرد تا بتوان از کنار هم قرار دادن نتایج این تحقیقات، تصویری روشن و جامع از عملکرد مجموعه رسانهای کشور در قبال این پنج ارزش به دست آورد.
۵- پیشنهاد می شود پس از احصاء شاخص های اصلاح طلبی یا اصول گرایی از منظر رهبران فکری این دو جریان، عملکرد روزنامههای منتسب به هر کدام از این دو جریان بر اساس شاخص های احصا شده سنجیده شده و به این وسیله، به میزان صدق و پایبندی جریانهای سیاسی به شاخص های خود در روزنامهها پی ببریم.
منابع و مآخذ
منابع فارسی
- انصاری، محمدتقی(۱۳۷۹)، “استقلال سیاسی و استقلال اقتصادی“، مجله دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، شماره ۴۹٫
- آذری، غلامرضا، (۱۳۷۷)، “کاربرد تحلیل محتوا در سینما“، فصلنامه رسانه، سال نهم، شماره دوم، تابستان ۱۳۷۷٫
- آشوری، داریوش(۱۳۷۴)، تعریف ها و مفهوم فرهنگ، تهران: مرکز اسناد فرهنگی آسیا.
- میلنر، آندرو و براویت، جف (۱۳۸۵)، درآمدی بر نظریه فرهنگی معاصر، ترجمه جمال محمدی، تهران: انتشارات ققنوس.