فصل سوّم :
این فصل در رابطه با روش پژوهش و ملاحظات اخلاقی تدوین شده است.روش پژوهش در این بررسی شامل نوع پژوهش، جامعه پژوهش، مشخصات واحدهای مورد پژوهش، حجم نمونه و روش تعین آن، محیط پژوهش، نمونه مورد مطالعه، حجم نمونه و نحوه تعیین آن، ابزار و روشهای جمعآوری اطلاعات، روایی و پایایی ابزار و روشهای آماری و نکات اخلاقی رعایت شده میباشد.
روش پژوهش
نوع پژوهش
این مطالعه یک پژوهش توصیفی میباشد که با هدف بررسی درک زوجین از عملکرد خانواده هنگام و قوع سرطان در یکی از آنها در شهر تبریز در سال ۱۳۹۰ صورت گرفته است.
مطالعه توصیفی به توصیف و تشریح و یا محاسبه خصوصیات فرد، موقعیت یا یک گروه خاص می پردازد. در واقع، مطالعات توصیفی روشی برای کشف ابزار جدید، توصیف وضعیت موجود، تعیین فراوانی وقایعی که اتفاق میافتد و دستهبندی اطلاعات میباشد. در مطالعه توصیفی، محقق اغلب از مصاحبه، مشاهدات ساختار یافته (با بهره گرفتن از فهرست مشاهدهای) و مشاهدات غیرساختار یافته و پرسشنامه، برای توصیف پدیده مورد مطالعه استفاده می کند(۹۱).
جامعه پژوهش
شامل یک گروه از افراد یا موارد بوده که دارای معیارهای مورد نظر محقق باشند (۹۲). در این پژوهش جامعه دربرگیرنده تمامی خانوادههایی بود که یکی از زوجین آنها دچار بیماری سرطان شده و جهت درمان یا دریافت خدمات تسکینی به بخشهای بستری و یا درمانگاه بیمارستان شهید قاضی طباطبایی تبریز مراجعه مینمودند.
مشخصات واحدهای مورد پژوهش
خانوادههایی در این مطالعه شرکت داده شدند که واجد معیارهای زیر بودند:
۱- تشخیص قطعی سرطان در یکی از زوجین (با توجه به نمونه پاتولوژی و تایید متخصص انکولوژی ثبت شده در پرونده بالینی بیمار).
۲- گذشت حداقل ۳ ماه از تشخیص سرطان (زیرا مطالعات نشان دادهاند که اکثر بیماران بعد از گذشت ۳ ماه از شنیدن خبر بد، از لحاظ روانی با آن سازگار میشوند(۸۷)).
۳- داشتن حداقل ۱۸ سال سن برای هر دو زوج
۴- گذشت حداقل یک سال از زمان ازدواج زوجین
۵- عدم ابتلاء به بیماری شدید روانی زوجین بر اساس گزارش خود افراد
۶- نداشتن مشکل خانوادگی دیگر مانند دو همسری بودن مرد یا نازایی زن
۷- عدم ابتلاء زوجین به دیگر بیماریهای مزمن
۸- داشتن سواد کافی جهت تکمیل پرسشنامه
۹- داشتن رضایت جهت شرکت در مطالعه
۱۰- آگاهی بیمار و همسر وی از تشخیص قطعی سرطان
لازم به توضیح میباشد که در مورد بند ۱۰ یعنی آگاهی زوجین از تشخیص سرطان، ابتدا از اطرافیان آنها و یا پرسنل درمانی در این زمینه سوال پرسیده میشد و در نهایت، این داده ها طی مصاحبه خصوصی با بیمار و یا همسر وی تایید میگردید. مهمترین سوالاتی که از بیماران پرسیده میشد عبارت بودند از:
-
- مشکل جسمی که از آن رنج میبرید چیست؟
-
- می توانید به من بگویید بیماریی که شما دارید چیست؟
-
- فکر می کنید چرا باید در بیمارستان بستری شوید؟
-
- چه نوع درمانی دریافت میکنید؟
-
- فکر می کنید به چه دلیل درمان دریافت میکنید؟
-
- خانواده و پزشکتان در مورد بیماریتان به شما چه گفته اند؟
با پرسیدن این سوالات در صورتیکه بیمار یا همسر وی کلمه سرطان یا کانسر را استفاده میکردند به معنی آگاهی آنان از تشخیص قطعی سرطان در نظر گرفته میشد. لازم به ذکر است که این رویه مورد تایید کمیته منطقهای اخلاقی در پژوهش دانشگاه علوم پزشکی تبریز میباشد.
روش نمونه گیری
نمونه گیری، مستلزم انتخاب گروهی از افراد، رویدادها، رفتارها یا موارد دیگر جهت انجام یک مطالعه است. طرح نمونه گیری فرایند انتخاب نمونهها را مشخص می کند. نمونه یادآور گروه منتخبی از افراد یا عناصری است که در مطالعه گنجانده شده است. روش نمونه گیری، راهبرد مورد استفاده برای انتخاب نمونه مورد مطالعه را نشان میدهد. روش نمونه گیری باید معرف جامعه مورد نظر بوده و باعث کاهش سوگیری و خطاهای نمونه شود (۹۲).
در این مطالعه، روش نمونه گیری از نوع دردسترس بود. دلیل استفاده از این روش نمونه گیری این بود که با توجه به معیارهای ورودی تعیین شده برای جامعه و عدم وجود لیست تمامی زوجین واجد معیارهای مطالعه امکان نمونه گیری در تصادفی وجود نداشت.
حجم نمونه و نحوه تعیین آن
در تحقیقات کمی که هدف، تعمیم بخشیدن نتایج به جامعه است، حجم نمونه باید به اندازهای باشد که محقق بتواند نتایج بدست آمده از نمونه را به جامعه تعمیم دهد. تصمیم در مورد حجم نمونه، بسته به مواردی چون میزان دقت مورد نیاز در تحقیق، روش نمونه گیری استفاده شده، همگن بودن و یکنواختی جامعه، مقدار هزینه و در دسترس بودن آنها بستگی دارد (۹۲).
در این مطالعه حجم نمونه با انجام مطالعه مقدماتی بر روی ۱۵ زوج که یکی از آنها مبتلا به سرطان بود و جهت درمان به بخشهای بستری و درمانگاه انکولوژی بیمارستان شهید قاضی طباطبایی تبریز مراجعه مینمودند تعین شد و بر اساس میانگین، انحراف معیار و فاصله اطمینان ۹۵%، حجم نمونه ۲۰۰ نفر تعیین گردید و نهایتاً مطالعه بر روی ۲۰۲ نفر انجام شد.
محیط پژوهش
در این طرح، با توجه به اینکه بیمارستان شهید قاضی طباطبایی تبریز مرکز اصلی درمان و مشاوره بیماران مبتلا به سرطان در استان آذربایجان شرقی میباشد، بخشهای بستری مردان و زنان و درمانگاه انکولوژی این بیمارستان به عنوان محیط پژوهش در نظر گرفته شد.
ابزار جمع آوری داده ها
محققین از روشها و ابزارهای مختلفی جهت جمعآوری اطلاعات اولیه برای تحقیقات کیفی استفاده می کنند که یکی از مهمترین این ابزارها، پرسشنامه میباشد. پرسشنامه ها شامل یک سری سوالات بسته یا باز میباشند. محقق با تحلیل پاسخهای شرکت کنندگان می تواند اطلاعاتی در مورد اینکه در مورد یک ایده یا نظر مردم چگونه تفکر می کنند، چگونه عمل میکنند و چگونه برنامه ریزی می کنند را به دست آورد(۹۳). در این راستا با توجه به هدف مطالعه که توصیف درک زوجین از عملکرد خانوادگی هنگام ابتلاء یکی از زوجین به سرطان بود از پرسشنامه سنجش عملکرد خانواده استفاده شد.
“ابزار سنجش عملکرد خانواده” FAD [۳۱] یک پرسشنامه استاندارد دارای ۶۰ گویه است که برای سنجش عملکرد خانواده بنا بر الگوی مک مستر در سال ۱۹۶۳ توسط Epstain[32] و همکاران تدوین شده است. این پرسشنامه عملکرد خانوادهها را در ابعاد حل مساله (۶ آیتم) شامل سوالات ۲-۱۲-۲۴-۳۸-۵۰-۶۰، ارتباطات (۷ آیتم) شامل سوالات ۳-۱۴-۲۹-۱۸-۴۳-۵۲- ۵۹، نقشها (۹ آیتم) شامل سوالات ۴-۱۰-۱۵-۲۳-۳۰-۳۴-۴۰-۴۵-۵۳، همراهی عاطفی (۸ آیتم) شامل سوالات ۵-۹-۱۹-۲۸-۳۵-۳۹-۴۹-۵۷، آمیزش عاطفی (۸ آیتم) شامل سوالات ۱۳-۲۱-۲۲-۲۵-۳۳-۳۷-۴۲-۵۴، کنترل رفتار (۹ آیتم) شامل سوالات ۷-۱۷-۲۷-۳۲-۴۴-۴۷-۴۸-۵۵-۵۸، و عملکرد کلی (۱۳ آیتم) شامل سوالات ۱-۶-۸-۱۱-۱۶-۲۰-۲۶-۳۱-۳۶-۴۱-۴۶-۵۱-۵۶ مورد بررسی قرار میدهد. پاسخ به هر آیتم برروی یک طیف لیکرت چهار گزینهای از قویاً مخالف تا قویاً موافق قرار دارد که به ترتیب به آنها نمره ۱ تا ۴ تعلق می گیرد. بر اساس این نمرات، نمره حداقل و حداکثر برای هر بعد پرسشنامه تعیین شد.
در این پرسشنامه ۶ گویه از ۶۰ گویه عملکرد خانواده در بعد حل مساله را تعیین مینماید. بالاترین نمره اخذ شده در این بعد که نشان دهنده ضعیفترین عملکرد می باشد ۲۴ است و پایین ترین امتیاز (نمره ۶) که معرف عملکرد مطلوب خانواده در بعد حل مساله میباشد.
جمعاً ۷ گویه از پرسشنامه سنجش عملکرد خانواده مربوط به بعد ارتباط میباشد که بالاترین امتیاز کسب شده ۲۸ (ضعیف ترین عملکرد) و پایینترین ۷ (بهترین عملکرد) میباشد.
۹ گویه از پرسشنامه به بررسی بعد نقشها می پردازد، بالاترین امتیاز در این بعد، ۳۶ (ضعیف ترین عملکرد) و پایینترین امتیاز ۹ (بهترین عملکرد) میباشد.
گویه های مربوط به سنجش پاسخگویی عاطفی ۸ مورد است، بالاترین امتیاز ۳۲ (ضعیف ترین عملکرد)و پایینترین امتیاز ۸ (بهترین عملکرد) میباشد.
۸ گویه از پرسشنامه مربوط به سنجش آمیزش عاطفی میباشد. بالاترین نمره ۳۲ (ضعیف ترین عملکرد) و پایینترین امتیاز ۸ (بهترین عملکرد) میباشد.
۹ گویه از پرسشنامه نیز بعد کنترل رفتار عملکرد خانواده را میسنجد. بالاترین امتیاز ۳۶ (ضعیف ترین عملکرد) و پایینترین امتیاز ۹ (بهترین عملکرد) میباشد
لذا “ابزار سنجش خانواده” متناسب با این شش بعد، از شش خرده مقیاس برای سنجیدن آنها، به علاوه ی خرده مقیاس هفتم مربوط به عملکرد کلی خانواده تشکیل شده است.
لازم به ذکر است که ۱۳ گویه کلی در پرسشنامه نیز عملکرد کلی خانواده را مورد سنجش قرار میدهد.
داده های به دست آمده، پس از جمع آوری وکد گذاری و وارد کردن در نرم افزار SPSS، تجزیه و تحلیل شد. از آمار توصیفی جهت محاسبه میانگین و انحراف معیار با فاصله اطمینان ۹۵% استفاده شد.
معایب این ابزار از نظر اپشتاین و همکاران این است که استفاده از آن، هم برای خانواده و هم برای محقق، وقتگیر است. همچنین، رفتار خانوادهها در محیطهای مشاهده، ممکن است قابل تعمیم به رفتار آنها در دنیای واقعی نباشد. مشاهده خانواده، حجم وسیعی از اطلاعات را به دست میدهد که تبدیل این اطلاعات به ابعاد قابل استفاده در بالین، سخت و پرهزینه است (۷۵).
گرچه پرسشنامه FAD 60 گویه دارد اما مطالعات اولیه مبتنی بر یک مقیاس ۵۳ گویهای بود. هفت گویه نیز بعدها اضافه شد که نتایج گزارشها نشان میدهد که با این کار بر اعتبار خرده مقیاسهایی که گویه ها به آنها اضافه شد، افزوده است. گویه های خرده مقیاسها در پرسشنامه مشخص شده اند. فرم ۵۳ سوالی این مقیاس توسط نجاریان، ملانقی و نوروزی در ایران مورد استفاده قرار گرفته است و توسط نجاریان استاندارد شده است.(۹۴).
نمره گذاری ابزار: به هر گویه نمره ۱ تا ۴ با بهره گرفتن از کلید ادامه داده می شود: قویاً موافق=۱، موافق=۲، مخالف=۳، قویاً مخالف=۴. به گویه هایی که توصیف عملکرد ناسالماند نمره معکوس داده می شود. نمرات کمتر نشانه عملکرد سالمتر است. معدل پاسخ به گویه ها که هر یک بین ۱ (سالم) تا ۴ (ناسالم) می شود، برای بدست آوردن نمرات هفت مقیاس محاسبه میگردد. این ابزار کلید و برگ پاسخنامهای دارد که فرایند نمرهگذاری آن و مشخص کردن گویه های هر خرده مقیاس را نسبتاً آسان مینماید(۳۳).