Log(pop)
۱/۲۲
۹/۰
D(Log(pop))
۱/۷۰
۰۰۴/۰
Log(oil)
۷۷/۰
۹/۰
D(Log(oil))
۰۲/۲۴
۰۰۷/۰
Log(mavhpi)
۲/۳۶
۷۲/۰
D(Log(mavhpi))
۳/۹۱
۰
منبع: خروجی نرمافزار Eviews6
همان طوری که مشاهده میگردد تفاضل مرتبه اول تمامی متغیرها در سطح خطای ۵% (سطح اطمینان ۹۵%) مانا هستند و مقادیر ADFشان از مقادیر بحرانیشان بیشتر است.
۴-۴- آزمون هاسمن[۱۱۰]
برای انتخاب مدل برتر از میان مدل اثرات ثابت[۱۱۱] و اثرات تصادفی[۱۱۲] در روش پانل دیتا از احتمال آماره هاسمن (H) استفاده شده است. آزمون هاسمن، تصریح الگوی اثر تصادفی را در مقابل الگوی اثر ثابت آزمون می کند. بر این اساس، الگو به دو صورت اثر ثابت و اثر تصادفی برآورد شده و سپس ضرایب به دست آمده مقایسه شدند. در تخمین اثرات ثابت (FE) فرض می شود که عرض از مبدأ یکسانی برای هر یک از کشورها وجود دارد که عرض از مبدأ برای هر یک از کشورها متفاوت است که می تواند با متغیرهای توضیحی مدل همبستگی داشته یا نداشته باشد که این روش به حداقل مربعات مجازی (LSDV) معروف است. ضمن اینکه در این مدل اثر زمان دیده نمی شود و تنها اثراتی که مختص هر یک از کشورهاست به عنوان اثرات انفرادی در نظر گرفته می شود. در حالی که در مدل اثرات تصادفی، اثرات انفرادی در طول زمان ثابت هستند ولی در میان کشورها تغییر می کنند.
ضمن اینکه احتمال آماره هاسمن برای انتخاب این دو اثر به عنوان مدل برتر کافی است و آماره هاسمن به تنهایی می تواند توجیه کافی را برای انتخاب مدل برتر داشته باشد.
فرضیه صفر در آزمون هاسمن بدین صورت می باشد:
(۴-۶)
(۴-۷)
در صورت رد شدن فرضیه H0، روش اثرات ثابت سازگار و روش اثرات تصادفی ناسازگار است و باید از روش اثرات ثابت استفاده کنیم.
اگر Prob کوچکتر از یک دهم باشد، مدل اثر ثابت در سطح یک درصد به بالا پذیرفته می شود، اما اگر Prob بزرگتر از یک دهم باشد، در این صورت مدل اثر تصادفی پذیرفته می شود (اشرفزاده و مهرگان، ۱۳۸۷).
پس از انجام این آزمون نتایج زیر حاصل شد:
Prob= 0.0000
با توجه به Prob و مقایسه آماره آزمون با آماره جدول، مدل اثرات ثابت را در نمونه مورد بررسی میپذیریم.
۴-۵- برآورد مدل اول
اگرچه تفاوتهای زیادی در شرایط اقتصادی، اجتماعی کشورها و بازار مسکن در کشورهای مورد بررسی وجود دارد، اما یکی از مزیتهای مهم مدل پانل دیتا آن است که ناهمگنی در کشورهای مورد بررسی شرایط مناسبی را برای تخمین ضرایب مدل فراهم می آورد و همچنین ناهمگنی در کشورها در ضرایب تخمینی مدل لحاظ می شود. این مطالعه ۲۱ کشور را مورد بررسی قرار میدهد که معمولا دارای تفاوتهای زیادی در تمامی زمینه های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی هستند، از این رو ناهمسانی زیادی بین داده های این کشورها وجود دارد که برای برطرف شدن مشکل تخمین زنندهها از روش GLS در این مطالعه استفاده میکنیم. همچنین به دلیل محدودیت آماری در تمام برآوردهای این مطالعه از پانل نامتوازن استفاده شده است.
ابتدا مدل (۴-۸) برای کل نمونه مورد بررسی و در دوره زمانی ۲۰۰۹-۱۹۸۰، بر اساس روش اثرات ثابت تخمین زده می شود. نتایج تخمین در جدول (۴-۳) ارائه شده است.
(۴-۸)
جدول ۴-۳: نتایج تخمین برای مدل اول