نمره
۱
۲
۳
۴
گفتار سوم: اعتبار ابزار تحقیق: اعتبار اصطلاحی است که به هدفی که آزمون برای تحقق بخشیدن به آن طراحی گردیده، اشاره می نماید. برای تعیین اعتبار ، از تکنیک اعتبار صوری استفاده شده و شیوه عمل بدین گونه بوده که ابتدا ابزار مورد استفاده در اختیار افراد متخصص و دست اندر کار قرارداده و سپس با مراجعه به نمونه مورد مطالعه و شناسایی نقاط قوت و ضعف ابزار مورد نظر، با لحاظ نمودن دیدگاه های کارشناسان و افراد مطلع، پرسشنامه نهایی جهت جمع آوری اطلاعات را طراحی و تنظیم نموده ایم.
گفتار چهارم: پایایی ابزار مورد مطالعه: پایایی بیانگر ثبات در اندازه گیری چیزی است که آزمون اندازه می گیرد اگر نتایج حاصل از دو بار اندازه گیری یک صفت یا دو وسیله همتا، یکسان باشد ابزار اندازه گیری را پایا گویند(کیامنش:۱۰۳:۱۳۷۸) برای انجام این مهم ۳۰ پرسشنامه توسط زنان، تکمیل و بعد از لحاظ نمودن نظرات کارشناسان و افراد مطلع ، در طی دو مرحله، پایایی ابزار مورد نظر مورد سنجش قرار گرفته است که نتایج محاسبات به تفکیک آمده است.
جدول شماره۳): خلاصه محاسبات ضریب آلفای محاسبه شده برای هریک از متغیرهای مورد مطالعه
سبک زندگی
تعداد آیتم
ضریب آلفای محاسبه شده
وضعیت و شرایط خانوادگی پاسخگویان
۷
۸۲۵/۰
میزان دسترسی پاسخگویان به مواد مخدر
۲
۸۱۴/۰
مکانیزیم عمل وسایل کنترل بیرونی
۶
۸۰۱/۰
وجود باورهای غلط نسبت به مواد مخدر
۵
۸۳۲/۰
عوامل خطر ساز محیطی
۲۰
۸۲۹/۰
نتایج محاسبات نشان می دهد که ابزار مورد استفاده از پایایی لازم برخوردار می باشد زیرا ضریب آلفای محاسبه شده، بیش از ۶/۰ بوده و این ضرایب محاسبه شده، بیانگر برخورداری ابزار مورد استفاده از پایایی مناسب می باشد. گفتار پنجم: جامعه آماری، حجم نمونه و روش نمونه گیری: جامعه آماری این تحقیق را کلیه معتادان ۳۰ ساله و کمتر کنترل شده ساکن در شهر کلاله، تشکیل می دهند که تعداد آنان بر اساس آمار موجود برابر با ۱۱۸۲۱ نفرمی باشد. برای تعیین حجم نمونه از فرمول منطقی کوکران(Cochran)1 استفاده که به شرح ذیل
می باشد. ۹۶/۱= t (ضریب اطمینان ) ۰۵/۰ = d (میزان دقت احتمالی)
۵/۰= P( احتمال قرار گرفتن در نمونه ) ۵/۰ q = ( احتمال قرار نگرفتن در نمونه )
۱۸۲۱= )N جامعه آماری) n =? = (حجم نمونه)
بر مبنای محاسبات انجام گرفته تعداد۳۲۱ نفر حجم نمونه این پژوهش را تشکیل
می دهند. برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک استفاده می شود. گفتار ششم: تکنیک های تجزیه و تحلیل اطلاعات: برای توصیف داده ها از تکنیک های موجود در آمار توصیفی مانند جداول یک بعدی، دو بعدی و تکنیک های ترسیمی و برای تجزیه و تحلیل داده ها بر مبنای مقیاس های سطوح سنجش ( اسمی، رتبه ای و فاصله ای ) از تکنیک های مناسب آماری استفاده شده است بطوریکه برای شناخت رابطه بین متغیرها از آزمون کای اسکوئر، برای شناخت اثر تفاوت گذاری متغیرها در متغیر وابسته از آزمون تی و واریانس یکطرفه استفاده می نماییم. گفتارهفتم: نحوه سنجش متغیرها: در یک پژوهش علمی می بایست به چگونگی سنجش متغیرها پرداخته شود که در ذیل به تفکیک به بیان نحوه سنجش آنها در طی شش بند می پردازیم: بند اول: نحوه سنجش متغیر اعتیاد به مواد مخدر(متغیر وابسته): برای سنجش این متغیر، از سوالات ذیل استفاده می کنیم. - نوع مواد مخدر مصرفی - شما در شبانه روز، چه مقدار مواد مخدر مصرف می کنید؟ - شما در یک شبانه روز، چند بار مواد مخدر مصرف می کنید؟ - معمولا در شبانه روز چند ساعت وقت خود را به مصرف مواد مخدر اختصاص می دهید؟ - مصرف و استعمال مواد مخدر توسط شما به چه طریقی بوده است؟ - از چند سالگی شروع به مصرف مواد مخدر کرده اید؟ بند دوم: نحوه سنجش نقش عوامل خانوادگی: برای سنجش این متغیر، از سوالات ذیل استفاده می کنیم. - آیا از اعضای خانواده شما فردی معتاد می باشد؟ - تا چه میزان در خانواده تان، بین اعضای خانواده رابطه محبت آمیز و دوستانه وجود دارد؟ - تا چه میزان والدین تان یکدیگر را درک می نمایند. - امکان تبادل نظر در خانواده وجود دارد. - فضای خانواده به گونه ای است که به نظرات یکدیگر توجه می شود. - امکان اظهار نظر پیرامون موضوعات مربوط به خانواده در خانواده وجود دارد. - والدینم به نظراتم توجه می نمایند فضای خانوادگی بند سوم: نحوه سنجش نقش گروه همسالان( گروه های دوستی): برای سنجش این متغیر، از سوالات ذیل استفاده می کنیم. - آیا دوستانت سابقه ی اعتیاد به مواد مخدر را دارند؟ - اولین تجربه ی مصرف مواد مخدر شما به همراه چه کسانی بود؟ بند چهارم: نحوه سنجش نوع نگرش به مواد مخدر: برای سنجش این متغیر، از سوالات ذیل استفاده می کنیم. - با مصرف مواد مخدر بسیاری از دردهایم تسکین می یابد. - مصرف مواد مخدر باعث می گردد تا افراد سرزنده و شاداب باشند. - مواد مخدر بعنوان یک دارو می تواند عمل کند. بند پنجم: نحوه سنجش میزان دسترسی به مواد مخدر: برای سنجش این متغیر، از سوالات ذیل استفاده می کنیم. - در صورت نیاز به سادگی می توان به مواد مخدر مورد نیاز دست یافت. - تا چه میزان برای دستیابی به مواد مخدر مصرفی مورد نیاز با مشکل مواجه هستید. - در صورت وجود پول، تا چه میزان امکان تهیه هر نوع مواد مخدری در شهر کلاله وجود دارد؟ بند ششم: نحوه سنجش مکانیزم کنترل بیرونی: برای سنجش این متغیر، از سوالات ذیل استفاده می کنیم.