تصویر۴-۳) جنین ۲ سلولی(۲۰۰×)
تصویر ۵-۳) جنین در مراحل مختلف تقسیم(۴۰۰×).a : جنین در مرحله چهار سلولی، b : جنین در مرحله مورولا
c : جنین در مرحله بلاستوسیست، d : گامت های لقاح نیافته
تصویر ۶-۳) جنینهایی با کیفیت عالی(۴۰۰×)
۴-۳) نتایج بخش هیستوشیمیایی
در تحقیق حاضر در گروه کنترل ساختار بافتی بیضه، مجاری منیساز و اپیتلیوم زایای آن کاملاً منظم و طبیعی بود و تغییرات آتروفیک و دژنراتیو چندانی مشاهده نگردید. در گروه سیکلوسپورینآ ساختار بافتی و سلولی بیضه دچار بی نظمی و تغییرات دژنراتیو گسترده شده بود و تغییراتی شامل آتروفی و بهم ریختگی مجاری منیساز، بینظمی در غشاء پایه مجاری همراه با جدا شدگی سلولهای اسپرماتوگونی از آن قابل مشاهده بود . هم چنین در اپیتلیوم منیساز با وجود ظاهر مطبق، طبقات سلولی دارای آرایشی نامنظم بوده و در بعضی از مجاری تودههای هیالینی حاوی هستههای متعدد و کوچک در لومن قابل مشاهده بود. سلول های سرتولی نیز در اپیتلیوم زایا به تعداد کم تر و اکثراً با موقعیت قاعدهای و نزدیک غشاء پایه قابل تشخیص بودند. گاهی مجاری منیساز در حیوانات تحت درمان با سیکلوسپورینآ فاقد لومن مرکزی بودند که احتمالاً به دلیل غیر فعال شدن سلولهای سرتولی می باشد. بافت هم بند بینابینی بیضه در گروه تحت درمان با سیکلوسپورینآ تقریباً همانند گروه های دیگر حاوی تمام اجزاء و سلولها بود ولی از تراکم و یک نواختی آنها کاسته شده و حالت فیبروز و ادم قابل مشاهده بود. کپسول بیضه (تونیکا آلبوژینه آ) در این گروه ظاهری شبیه گروه های کنترل داشته ولی افزایشی در تراکم رشت های کلاژن نسبت به سلولها قابل مشاهده بود. بافت بیضه حیوانات گروه های دریافتکننده عصاره هسته انگور و عصاره زالزالک از لحاظ ساختار هیستومورفولوژیکی تا حدود زیادی شبیه گروه های کنترل بود. بررسیهای بافتشناسی بیضه حیوانات در گروه تحت درمان با سیکلوسپورین + عصاره هسته انگور و سیکلوسپورین + عصاره زالزالک نشان داد که اکثر تغییرات تخریبی و بینظمیهای ایجاد شده توسط داروی سیکلوسپورینآ با تجویز عصاره هسته انگور و عصاره زالزالک برگشت و تعدیل یافته بود. به طوری که مجاری منیساز نمایی طبیعی داشته و اپی تلیوم زایا نیز تا حدود زیادی سازمان یافتگی و حالت مطبق خود را بازیافته بود و بهم ریختگی کاهش یافته بود. غشاء پایه نیز تقریباً به وضعیت طبیعی خود نزدیک شده بود. بافت هم بند بینابینی بیضه نیز در گروه تحت درمان با سیکلوسپورین + عصاره هسته انگور و سیکلوسپورین + عصاره زالزالک از لحاظ ساختار شبیه گروه های کنترل بوده و سلولها، رشتهها و عروق خونی از یک تراکم و نظم نسبتاً طبیعی برخوردار بودند.
۱-۴-۳) نتایج مربوط به رنگ آمیزی PAS:
این رنگ آمیزی جهت مشخص نمودن ذخایر کربوهیدراتها در رده سلولهای اسپرماتوژنز صورت گرفته است، نتایج حاصله مشخص کرد که میزان ذخایر کربوهیدراتها در گروه های دریافت کننده سیکلوسپورین روزهای ۲۵ و ۴۵ در ردیفهای اولیه سلولهای اسپرم ساز کاهش یافته و این کاهش در روز ۴۵ بخصوص در لوله های اسپرمساز آسیب دیده و نزدیک به کپسول بیضه بسیار مشهود میباشد. اما در گروه سیکلوسپورین + هسته انگور یک افزایش در ذخایر کربوهیدرات در ردههای اولیه سلولهای اسپرماتوژنز (۳ الی ۴ ردیف اول رده اسپرماتوژنز) دیده می شود. همچنین در گروه دریافتکننده عصاره زالزالک نیز ذخایر کربوهیدراتی افزایش در ردیف های اول رده اسپرماتوژنز را نشان می دهند اما مطالعات ما مشخص نمود که این افزایش در ذخایر کربوهیدراتی در گروه دریافت کننده عصاره هسته انگور بخصوص در روز ۴۵ افزایش چشمگیری را نشان میدهد. اما در این مطالعه مشخص گردید که در لولههای اسپرماتوژنز در ۳ الی ۴ ردیف به بعد ذخایر کربوهیدراتی در گروه رتهای دریافت کننده سیکلوسپورین افزایش یافته و این ذخایر در گروه سیکلوسپورین+ عصاره زالزالک و عصاره هسته انگور کاهش یافته است.
تصویر ۷–۳ ) رنگ آمیزی PAS : تصویرراست گروه سیکلوسپورین -عصاره هسته انگور روز ۴۵
تصویر وسط گروه کنترل، تصویرچپ گروه سیکلوسپورین روز ۴۵
۲-۴-۳) نتایج مربوط به رنگ آمیزی Sudan Black :
در بررسیهای ما مشخص شد که در گروه سیکلوسپورین روزهای ۲۵ و۴۵ در ردیفهای اول ذخایر چربی در سلولهای رده اسپرماتوژنز نسبت به نسبت به گروه کنترل بالا رفته است و این افزایش در روز ۴۵ بیشتر از روز ۲۵ میباشد. بخصوص نتایج حاصله مشخص کرد که این افزایش در ذخایر چربی در لولههای اسپرم ساز نزدیک به کپسول بیضه مشهودتر میباشد. اما در گروه های سیکلوسپورین + عصاره هسته انگور و سیکلوسپورین + عصاره زالزالک میزان ذخایر چربی در ردیفهای اول نسبت به گروه سیکلوسپورین کاهش یافته و در ردیفهای بالاتر (اسپرماتوسیت اولیه به بعد) بالا رفته است. در گروه سیکلوسپورین+ عصاره هسته انگور افزایش ذخائر چربی در ردیف های بالاتر افزایش چشمگیری داشته است. بنابراین نتایج هیستوشیمیایی نشان میدهد که این دارو که به عنوان یک داروی تضعیفکننده سیستم ایمنی است می تواند یک سری تغییرات متابولیکی در لولههای اسپرمساز ایجاد نماید که عصاره زالزالک و عصاره هسته انگور تا حدود زیادی اثر محافظتی در جلوگیری از تغییرات متابولیکی این لولههای اسپرمساز دارد.
تصویر ۸ -۳) رنگ آمیزی Sudan black : تصویرراست گروه سیکلوسپورین - عصاره هسته انگور روز ۴۵
تصویر وسط گروه کنترل، تصویرچپ گروه سیکلوسپورین روز ۴۵
۳-۴-۳) بررسی آلکالین فسفاتاز بافتی:
این آنزیم در بافتها و سلولهای آسیب دیده تولید شده و افزایش پیدا می کند. در مطالعه ما مشخص گردید که میزان اندکی از این آنزیم در سلولهای رده اسپرماتوژنز در لولههای سمینیفر گروه کنترل وجود دارد که در گروه سیکلوسپورین روز ۲۵ و ۴۵ افزایش چشمگیری در میزان آلکالین فسفاتاز بافتی در تمامی ردههای سلولهای اسپرماتوژنز دیده می شود اما یک کاهش جزئی در گروه های تحت درمان با عصارههای زالزالک و عصاره هسته انگور دیده می شود اما این کاهش در حد گروه کنترل نیست و این نشان دهنده اثر محافظتی متوسطی از عصارههای مذکور بوده ولی مطالعات بعدی و طولانی مدت در زمان های بیشتر از ۴۵ روز جهت بررسی دقیق این آنزیم در ردههای سلولهای اسپرماتوژنز لازم و ضروری است که آیا میزان آنزیم در طولانی مدت در گروه های تحت درمان با عصارههای مذکور چه تغییراتی پیدا خواهد کرد.
شکل ۹ -۳) رنگ آمیزی آلکالین فسفاتاز : تصویرA گروه کنترل ، تصویر B گروه سیکلوسپورین- عصاره هسته انگور روز ۴۵ ، تصویرC گروه سیکلوسپورین روز ۴۵ ، تصویرD دو لوله اسپرم ساز TDI negativ
۵-۳) نتایج حاصل از هیستومورفومتری بیضه
۱-۵-۳) نتایج حاصل از اندازه گیری قطرلولههای سمینیفر(STsD) و ضخامت اپی تلیوم لولههای سمینیفر(GEH)
طبق نمودارهای (۱۶-۳) و(۱۷-۳) میانگین مقادیر قطر مجاری منیساز و ضخامت اپیتلیوم مجاری منیساز در گروه سیکلوسپورین کاهش معنی داری نسبت به گروه کنترل پیدا کرده است (p<0.05). درمان با عصاره هسته انگور و عصاره زالزالک تا حد زیادی از کاهش قطر لولههای سمینیفر جلوگیری کرد اما در پایان روز ۴۵ هنوز بین گروه های دریافت کننده دریافت کننده عصاره زالزالک و عصاره هسته انگورنسبت به گروه کنترل اختلاف آماری معنیداری در سطح p<0.05 وجود داشت. همچنین ضخامت اپیتلیوم در گروه های دریافت کننده عصاره هسته انگور در روز ۴۵ با گروه کنترل در سطح p<0.05 اختلاف آماری معنیداری مشاهده نشد، اما بین گروه دریافت کننده عصاره زالزالک و کنترل همچنان اختلاف آماری معنیدار وجود داشت.
نمودار۱۶-۳: مقایسه میانگین قطر لولههای منی ساز در گروه های تحت تیمار
حروف غیریکسان نشان دهنده اختلاف آماری معنیدار در سطح p<0.05 است.
نمودار۱۷-۳: مقایسه میانگین ضخامت اپیتلیوم مجاری منیساز در گروه های تحت تیمار
حروف غیریکسان نشان دهنده اختلاف آماری معنیدار در سطح p<0.05 است.
۲-۵-۳) نتایج حاصل از اندازه گیری تعداد سلول های لیدیگ بیضه(LCN)
طبق نمودار( ۱۸-۳) میانگین تعداد سلول های لیدیگ بیضه در گروه سیکلوسپورینآ (روز های ۲۵و ۴۵) نسبت گروه کنترل کاهش معنیداری در سطح p<0.05 پیدا می کند. در صورتی که در گروه های تحت درمان هم زمان با سیکلوسپورینآ و عصاره هسته انگور از لحاظ آماری تفاوت معنی داری در پارامترهای فوق با گروه کنترل مشاهده نگردید(P>0.05). این پارامتر در گروه دریافت کننده عصاره زالزالک همراه با داروی سیکلوسپورین نسبت به گروه کنترل افزایش معنیداری پیدا نکرده و از لحاظ آماری(p<0.05 ) بین آنها تفاوت معنیدار وجود دارد.
نمودار۱۸-۳: مقایسه میانگین تعداد سلولهای لیدیگ در گروه های تحت تیمار
حروف غیریکسان نشان دهنده اختلاف آماری معنیدار در سطح p<0.05 است.
۳-۵-۳) نتایج حاصل از اندازه گیری تعداد سلولهای لنفاوی تکهستهای
طبق نمودار (۱۹-۳) در گروه های تیمار شده با سیکلوسپورینآ در روزهای ۲۵ و ۴۵ تعداد سلولهای لنفاوی تک هستهای نسبت به گروه کنترل در سطح p<0.05 کاهش مییابد. با مصرف عصاره زالزالک و عصاره هستهانگور این پارامتر بهبود یافت طوری که در روزهای ۲۵ و ۴۵ بین گروه هایی که همراه با سیکلوسپورین عصاره زالزالک و عصاره هسته انگور را دریافت کردند با گروه کنترل اختلاف آماری معنیداری مشاهده نشد(P>0.05).
نمودار۱۹-۳: مقایسه میانگین تعداد سلولهای لنفاوی تکهستهای در گروه های تحت تیمار
حروف غیریکسان نشان دهنده اختلاف آماری معنیدار در سطح p<0.05 است.
۶-۳) نتایج حاصل از ارزیابی های اسپرماتوژنز در بافت بیضه
بررسیهای آماری جهت مقایسه شاخص های اسپرماتوژنز در گروه های مختلف آزمایشی آشکار ساخت که تجویز داروی سیکلوسپورینآ منجر به حذف سلولهای زایا در روند اسپرماتوژنز میگردد که این امر کاهش معنیداری (p<0.05) را در ضریب تمایز لولهای، ضریب بازسازی لولههای منیساز، ضریب میوزی و ضریب سلول سرتولی در مقایسه با گروه کنترل در پیدارد.
۱-۶-۳) نتایج حاصل ازاندازه گیری ضریب میوزی (MI) و ضریب بازسازی (RI)
طبق نمودارهای (۲۱-۳) و (۲۰-۳) ضریب میوزی و ضریب بازسازی در گروه های دریافت کننده سیکلوسپورین نسبت به گروه کنترل کاهش معنیداری را در سطح p<0.05 نشان می دهند. ضریب میوزی در گروه های دریافت کننده عصاره زالزالک و عصاره هسته انگور، تنها در روز ۴۵ هیچ گونه اختلاف آماری معنیداری با کنترل نشان نداد(P>0.05). ضریب بازسازی در گروههایی که علاوه بر سیکلوسپورینآ، عصاره زالزالک را دریافت کردند(روز ۴۵) نسبت به گروه های سیکلوسپورینآ افزایش و در مقایسه با گروه کنترل دارای اختلاف آماری معنیداری نبود (p<0.05) و در گروههایی که عصاره هسته انگور(روز ۴۵) دریافت کردند تاحدی بهبود یافت و دارای اختلاف آماری معنیدار با گروه کنترل نمیباشند(P>0.05).
نمودار۲۰-۳: مقایسه میانگین درصد ضریب بازسازی در گروه های تحت تیمار
حروف غیریکسان نشان دهنده اختلاف آماری معنیدار در سطح p<0.05 است.
نمودار۲۱-۳: مقایسه میانگین درصد ضریب میوزی در گروه های تحت تیمار
حروف غیریکسان نشان دهنده اختلاف آماری معنیدار در سطح p<0.05 است.
۲-۶-۳)نتایج حاصل ازاندازه گیری ضریب تمایز لولهای(TDI)
طبق نمودار(۲۲-۳) ضریب تمایز لولهای در گروه CsA (روزهای ۲۵و ۴۵) در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنیداری را در سطح p<0.05 نشان میدهد. تجویز هم زمان عصاره هسته انگور و عصاره زالزالک با سیکلوسپورینآ از کاهش ضریب تمایز لولهای جلوگیری کرده و حتی به طور معنی داری باعث افزایش آنها در گروه های روز ۴۵ میگردد (p<0.05).
نمودار۲۲-۳: مقایسه میانگین ضریب تمایز لولهای در گروه های تحت تیمار
حروف غیریکسان نشان دهنده اختلاف آماری معنیدار در سطح p<0.05 است.
۳-۶-۳) نتایج حاصل از اندازه گیری ضریب سلولهای سرتولی (SCI)
طبق نمودار(۲۳-۳) میانگین ضریب سلولهای سرتولی در گروه سیکلوسپورینآ (روز های ۲۵و ۴۵) نسبت گروه کنترل کاهش معنیداری را در سطح p<0.05 نشان میدهد. درصورتی که این پارامتر در گروه های تحت درمان هم زمان با سیکلوسپورینآ و عصاره هسته انگور نسبت به گروه دریافت کننده سیکلوسپورینآ افزایش یافت و تفاوت معنیداری از لحاظ آماری در سطح p<0.05 بین گروه های سیکلوسپورین + عصاره هسته انگور و با گروه کنترل مشاهده نشد (P>0.05) ولی این پارامتردر گروه دریافت کننده عصاره زالزالک همراه با داروی سیکلوسپورین نسبت به گروه کنترل افزایش معنیداری در سطح p<0.05 پیدا نکرده و از لحاظ آماری بین آنها تفاوت معنیدار مشاهده شد.
نمودار۲۳-۳: مقایسه ضریب سلولهای سرتولی در گروه های تحت تیمار
حروف غیریکسان نشان دهنده اختلاف آماری معنیدار در سطح p<0.05 است.
فصل چهارم
بحث و نتیجه گیری
در این مطالعه اثر عصاره هسته انگور سیاه و عصاره زالزالک بر روی تغییرات هیستوشیمی بیضه، وتوان باروری (IVF) در موش رت نر که با داروی سانتیمون(سیکلوسپورین) درمان شده اند بررسی شد.
مواجه شدن اسپرم با مقادیر بالای ROS آسیب به DNA اسپرم را در پی دارد که این آسیب می تواند به صورت تغییر در ساختار بازهای DNA، ایجاد جایگاه های بدون باز در DNA، حذف و تغییر چارچوب بازهای DNA، ایجاد اتصالهای غیر طبیعی بین دو رشته DNA و بازآراییهای کروموزومی نمود پیدا کند (Kemal Duru et al., 2000). افزایش میزان ROS همچنین می تواند موجب اشکال گوناگونی از جهشهای ژنی مانند جهشهای نقطهای و چند شکلیهای ژنتیکی گردد که به کاهش کیفیت اسپرم منجر خواهد شد ((Spiropoulos et al., 2002.در مطالعه حاضر نیز مشخص شد که درصد اسپرمهای با کروماتین آسیب دیده و اسپرم های نابالغ در گروه های تیمار شده با سیکلوسپورین آ نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری را در سطحP<0.05 نشان داد. اگر میزان آسیب به DNA اسپرم ناچیز باشد، خود اسپرم و یا حتی اووسیت قادر به ترمیم DNA آسیب دیده اسپرم خواهند بود (Agarwal et al., 2007). در صورت گسترده بودن آسیبها، آپوپتوز و قطعه قطعه شدن جنین امری محتمل خواهد بود. کاهش میزان باروری و کیفیت جنین با میزان فراوانی DNA های آسیب دیده ارتباط مستقیم دارد (Sakkas et al., 1998). اسپرم سلولی است که غشاء آن دارای مقادیر بالایی از اسیدهای چرب غیر اشباع میباشد و اسپرمها در طی اسپرمیوژنز بخش عمدهای از سیتوپلاسم خود را که حاوی آنتیاکسیدانتها است از دست میدهد بنابراین این سلولها نسبت به پراکسیداسیون چربی به وسیله O2 و H2O2 حساسند (Storey, 1997). حضور اسیدهای چرب غیراشباع با زنجیره بلند در ساختار لیپیدی اسپرم نیاز به سیستم آنتیاکسیدانتی کارآمد دارد تا در آسیبهای پراکسیداتیو که در ارتباط با اختلال در عملکرد اسپرم هست محافظت نماید ((Aitken, 1995.
اسپرم پستانداران به غیر از خرگوش ، که اسپرم آن دارای میزان بالایی کاتالاز است و اسپرم را در برابر H2O2 محافظت می کند در سایر گونه ها دارای میزان پایینی از کاتالاز است. در شرایط جفتگیری طبیعی اسپرم در معرض شرایط بیهوازی قرار گرفته و در نتیجه آسیبهای بالقوه رادیکالهای آزاد اکسیژن کاهش مییابد. علاوه بر این مایعات اویداکت حاوی مقادیر بالایی از آنتیاکسیدانت ها نظیر تائورین هست (۱۹۸۷ Miller & Shultz,) که یک مکانیسم محافظتی مهم در رادیکالهای آزاد اکسیژن میباشد. ولی هنگامی که اسپرم برای برنامه IVF مورد استفاده قرار میگیرد و یا در هنگام تلقیح مصنوعی حیوانات در طول پروسه، اسپرم در معرض اکسیژن و نور در سیستم هوازی قرار میگیرد می تواند سبب تولید رادیکالهای