گویه ها
کیفیت زندگی
عینی
۱- اگر در زندگی با مشکلی نظیر بیماری برای خود یا یکی از اعضای خانواده مواجه شدید آیا قادر به تامین هزینه های درمانی آن هستید؟ ۲- آیا با توجه به درآمدتان قادر به تامیین مخارجی مثل ( خرید گوشت، میوه و …) هستید؟ ۳- آیا وقت کاریتان به شما فرصت میدهد با خانواده به گردش و مسافرت و …بروید؟ ۴- آیا قادر به تامین هزینه های پوشاک خانواده هستید؟ ۵- به چه میزان پول برای مواقع ضروری پس انداز دارید؟
ذهنی
۱- معمولا تا چه حد خودتان را یک فرد شاد میدانید؟ ۲- معمولا تا چه حد خودتان را یک فرد موفق میدانید؟ ۳- معمولا تا چه حد در اجرای تصمیم گیری هایتان احساس ناتوانی می کنید؟ ۴- معمولا تا چه حد احساس می کنید توانسته اید به همه برنامه های خود در یک روز برسید؟ ۵- فکر می کنید تا چه حد جامعه برای شما ارزش قائل است؟ ۶- تا چه حد احساس می کنید جزئی از جامعه هستید؟ ۷- معمولا تا چه حد احساس تندرستی و سلامت می کنید؟ ۸- تا چه حد احساس می کنید راجع به امور و مسائلی که در جامعه میگذرد، آگاهی و اطلاع دارید؟ ۹- تا چه حد احساس می کنید از امکانات زندگی بهره مند هستید؟ ۱۰- معمولا تا چه حد از زندگی تان رضایت دارید؟
۳-۸- اعتبار و پایایی :
در این تحقیق برای اندازه گیری پایایی تحقیق از روش آلفای کرونباخ استفاده کردهایم. مقدار آلفای کرونباخ بین ۱- در نوسان بوده، هر چقدر مقدار آن به سمت ۱ میل کند یا نزدیک شود، بیانگر هماهنگی درونی گویهها با متغیر مورد نظر است و وسیله اندازه گیری نیز به همان نسبت دارای روایی بالا خواهد بود.
به همین منظور ابتدا در قالب آزمون مقدماتی برای سنجش درستی گویه ها و معرفهای گنجانده شده در پرسشنامه، پنج روستای ده پیاز، امزاجرد، دیزج، سولان و سنگستان به صورت تصادفی انتخاب شد و تعداد ۵۰ پرسشنامه در بین خانوارهای روستایی انتخاب شده توزیع و نتایج بهدست آمده در سطح نمونه مورد نظر مورد بررسی قرار گرفت. بعد از محاسبه پایایی، سوالاتی که باعث پایین آمدن پایایی کل میشدند، حذف شدند.
جدول ۳-۲) میزان پایایی شاخصهای تحقیق
۳-۹- ابزار گردآوری داده ها
روش انجام این پژوهش، کمی و پیمایشی است. این پژوهش از نوع مقطعی بوده و و ابزار گرد آوری اطلاعات مورد نیاز آن پرسشنامه است و در آن مهمترین ابعاد کیفیت زندگی شامل بعد ذهنی و بعد عینی توجه شده است. .تجزیه وتحلیل اطلاعات با بهره گرفتن از نرمافزار spss وآزمون فرضیهها با بهره گرفتن از تکنیک آماری رگرسیون چند متغیره صورت میگیرد.
به مظور سنجش سرمایه اجتماعی، سه بعد برای آن در نظر گرفته شده که عبارت هستند از : اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، شبکه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، انتظارها و تعهدهای اکتسابی و تایید شده به لحاظ اجتماعی است که افراد نسبت به یکدیگر و نسبت به سازمانها ونهادهای مربوط به زندگی اجتماعی دارند (پکستون[۵۴]، ۱۰۵،۱۹۹۹). در اینجا اعتماد به وسیله سه مولفه آن اعتماد بین فردی، اعتماد تعمیم یافته و اعتماد به نهاد ها. مورد سنجش قرار گرفته است. مشارکت اجتماعی، مجموعه کنشهای آگاهانه و داوطلبانه است که با در نظر داشتن منفعت جمعی انجام میگیرد. میزان مشارکت اجتماعی از طریق دو مولفه آن یعنی مشارکت رسمی و شمارکت غیر رسمی اندازه گیری شده است. یک شبکه اجتماعی عبارت است از گروهی از افراد که با هم روابط اجتماعی دارند و ویژگی یا ویژگیهای مشترکی آنها در رابطه با هم قرار دهد. کیفیت زندگی عبارت است از میزان سهم عینی و ذهنی فرد از کیفیت مطلوب زندگی. این متغیر در دو بعد عینی و ذهنی آن مورد سنجش قرار گرفته است.
فصل چهارم
یافته ها
۴-۱) توصیف
۴-۱-۱) مشخصات جمعیتی جامعهی مورد بررسی
همانطور که در جدول (۴-۱) مشاهده میشود، بیشترین درصد مربوط به سن به گروه سنی ۳۱ تا ۴۰ سال اختصاص دارد که در کل ۲۸ درصد جمعیت نمونه را تشکیل میدهند. در این بین، ۸/۹۴ درصد پاسخگویان را مردان و ۲/۵ درصد را زنان تشکیل میدهند. بیشتر پاسخگویان متأهل میباشند که حدود ۵/۹۴ درصداند. حدود ۷/۷۰ درصد نیز دارای بعد خانوار بین ۱ تا ۴ نفر هستند. این نشان دهنده این مطلب است که خانوادههای روستایی از نظر بعد خانوار جزء خانوارهای کم جمعیت میباشند.
جدول ۴-۱) توزیع فراوانی و درصد مشخصات جمعیتی جامعه مورد بررسی
سن
فراوانی
درصد
زیر ۳۰ سال
۵۹
۶/۱۴
۳۱ تا ۴۰
۱۱۳
۲۸
۴۱ تا ۵۰