۲- رضایتمندی مشتری عبارتست از یک تجربه مبتنی بر ارزیابی مشتری از چگونگی تامین انتظارات او در مورد ویژگیهای فردی یا عملکردی خدماتی که ارائه می شود، رضایتمندی صرفاً نتیجه مواردی است که خطا نیستند، رضایتمندی ارضای نیازها و تمایلات مصرف کننده، رضایتمندی یعنی خوشی و لذت و رضایتمندی ارزیابیهای مشتری از کیفیت کالا و خدمات ( هریس و لوید[۷۵]، ۲۰۰۴: ۱۵)
۳- عمومیترین بیانها این نکته را بیان می کند که رضایتمندی احساسی است که از فرایند ارزیابی آنچه درک شده است در مقابل آنچه مورد انتظار است، در مورد تصمیم خرید و/ یا ارضای نیازها/ خواسته ها نتیجه می شود. ادراک از کلمه رضایتمندی فعالیتهایی که ما برای رسیدن به آن انجام میدهیم را تحت تاثیر قرار میدهد. اگر ما فکر میکنیم رضایتمندی مواردی است که خطا نیستند، هدف شرکت معادل خواهد بود با کاهش تعداد شکایات. اما تعداد یا درصد شکایات می تواند شاخصی برای عدم رضایتمندی مشتری باشد. شرکت باید تعداد شکایات را به منظور حذف عدم رضایت کاهش دهد، اما این تنها یک راه لازم برای رضایتمندی مشتری واقعی است ولی کافی نیست. برای نیل به رضایتمندی مشتری واقعی لازم است شرکتها نه تنها با حذف علل شکایات مستقیم به کیفیت دست یابند، بلکه لازم است آنها محصولاتشان را نیز از نظر کیفی عالی و جذاب نمایند ( هریس و لوید ، ۲۰۰۴: ۱۵)
۴- مدلی که در مورد رضایتمندی بسیار مورد قبول است، عبارتست از تابع عدم تایید که در حقیقت تابعی است از انتظارات و عملکرد. الگوی عدم تایید در تئوری فرایند بستری را برای اکثریت زیادی از مطالعات رضایتمندی فراهم می کند و چهار سازه انتظارات، عملکرد، عدم تایید و رضایتمندی را شامل می شود. این مدل پیشنهاد می کند که انتظارات اساساً از طریق عدم تایید تاثیر میپذیرند اما آنها همچنین از طریق عملکرد درک شده نیز تاثیر میپذیرند، آنچنانچه بسیاری از مطالعات تاثیر مستقیمی از عملکرد درک شده را بر روی رضایتمندی دریافتهاند. سوان و کومبس[۷۶] در میان اولین افرادی بودند که اعلام کردند رضایتمندی با عملکرد مرتبط است تا انتظارات را برآورده کند. در حالی که عدم رضایتمندی زمانی رخ میدهد که عملکرد پایینتر از انتظارات باشد
۵- همچنین پویز و ون گرومکو[۷۷] رضایتمندی را به عنوان تفاوت بین مشاهده و آرزو دیدند. با بهره گرفتن از تئوری ارزش- ادراک ثابت شده است که مصرف کنندگان با جنبههایی از رضایتمندی که هرگز وجود نداشتهاند ارضا خواهند شد. تئوری ارزش- ادراک رضایتمندی را به عنوان یک پاسخ احساسی مینگرد. به عبارت دیگر مقایسه ای است از چیزی که برای شخصی ارزشمند است در برابر انتظارات او (پویز و ون گرومکو، ۱۹۸۸ : ۲۶). اجماع عمومی بر این است که رضایتمندی احساسات یک فرد از لذت یا ناخوشی حاصل از عملکرد درک شده یک محصول یا خروجی در ارتباط با انتظارات وی است. بر این اساس رضایتمندی می تواند به عنوان نتیجه یک ارزیابی موثر از مقایسه استانداردهای مورد قیاس و عملکرد درک شده عملی تعریف شود. اگر عملکرد درک شده از انتظارات پایینتر باشد، مشتریان ناراضی خواهند شد. به عبارت دیگر، اگر عملکرد درک شده انتظارات را برآورده کند، مشتریان راضی خواهند بود.
رضایتمندی قضاوتی است که به تمام تجارب حاصل از محصولات ارائه شده، فرایند فروش و خدمات پس از فروش مرتبط با یک کسبوکار معین مربوط می شود. اینکه مشتری پس از خرید رضایتمند باشد، همچنین به عملکرد پیشنهادی مرتبط با انتظارات مشتری وابسته است. مشتریان انتظاراتشان را از روی تجربیات خرید گذشته، توصیههای دوستان و بستگان و اطلاعات و وعدههای بازاریابان و رقبا شکل می دهند (پویز و ون گرومکو، ۱۹۸۸ : ۲۶). علاوه بر تعاریف فوق نویسندگان مختلف رضایتمندی را به روشهای متفاوتی تعریف کرده اند. وجه مشترک تمام این تعاریف وابستگی رضایتمندی مشتری به احساس، ادراک و باور آنها است که دقت بیشتر برای مطالعه چنین موردی را میطلبد. جدول ذیل برخی تعاریف رضایتمندی مشتری که به ما ایده روشنی در مورد مفهوم رضایتمندی ارائه میدهد را معرفی خواهد نمود.
بهبود مستمر با چرخه رضایتمندی مشتری
مشتری چگونه می تواند خواسته های خود را مطرح نماید، آنها را پیگیری نموده و از دریافت آنها منتفع شود. به عبارت دیگر فرایند رضایتمندی مشتری از کجا آغاز می شود و چگونه ادامه مییابد. آیا یک بار راضی نمودن مشتری برای حفظ او در سازمان کافی است؟ یا تعامل با مشتری باید استمرار داشته باشد و انتقاد و نظر او در خدمتی که ارائه می شود، لحاظ شود.
جدول ۰‑۳: تعریف رضایتمندی مشتری
نویسندگان | تعریف |
کاتلر ۲۰۰۰ | رضایتمندی احساس خوشی یا ناخوشی یک شخص حاصل از عملکرد درک شده از یک محصول (خروجی) در ارتباط با انتظارات وی میباشد. |
یی[۷۸] ۱۹۹۰ | رضایتمندی مشتری عبارتست از مجموع ادراک، ارزیابی و واکنش روانشناسانه به تجربه مصرف یک محصول یا خدمت |
هانت[۷۹] ۱۹۹۱ | رضایتمندی تابعی از باور مصرف کننده است که او بر اساس آن رفتار می کند |
ندای مشتری
مشتری
آنالیز علل ریشه ای
اجرا و نظارت
بسط اعمال
شکل ۰‑۴ بهبود مستمر در رضایتمندی مشتری( هواک ، ۲۰۰۶ : ۱۶)
راضی کردن مشتری یک عملیات منفرد نیست که یک بار انجام گیرد. مشتری باید همواره در هر برخورد برای دریافت خدمت ارضا شود. حتی مشتری بایستی با دریافت خدمات پس از فروش خدمت از تداوم تامین رضایتمندی اطمینان حاصل نماید. او باید بداند که سازمان بیشتر از او به رضایتمندی وی اهمیت میدهد؛ زیرا ماموریت یک سازمان خدماتی فراهم کردن رضایتمندی کامل مشتری است.
محمد زایری شکل را بسط داد که در آن نشان میدهد برای بهبود پیوسته رضایتمندی مشتری باید چرخهای وجود داشته باشد که با شنیدن صدای مشتریان آغاز می شود، سپس نکات مورد نظر آنها تحلیل می شود، اعمال بسط داده می شود و در انتها اجرا ( هواک[۸۰]، ۲۰۰۶ : ۱۵)
برای داشتن رضایتمندی کامل ابتدا شرایط کاری خوبی نیاز است تا کارمندان راضی شوند که این امر منجر به کارمندان وفادار می شود و با فراهم شدن تمام اینها محصول خوب بوجود خواهد آمد که بر روی رضایتمندی مشتری تاثیر گذاشته و آنها را وفادار نموده و منافع زیادی از محل حفظ مشتری بدست خواهد آمد.
شرایط کاری خوب
رضایتمندی کارکنان
منافع زیاد
وفاداری مشتری
وفاداری کارکنان
محصول با کیفیت خوب
رضایتمندی مشتری
شکل ۰‑۵ چرخه رضایتمندی( هواک ، ۲۰۰۶ : ۱۶)
رضایتمندی تجمعی یا تعاملی
یک بحث مهم در ادبیات رضایتمندی مشتری این است که آیا رضایتمندی در سطح تعامل درک می شود یا در یک سطح تجمعی. رویکرد تجمعی به رضایتمندی فرض می کند که رضایتمندی بواسطه رضایت یا عدمرضایت مصرف کنندگان یک محصول و یا خدمت بعد از گذشت زمان تعیین می شود، در حالی که رویکرد تعاملی، به رضایتمندی به هنگام مواجهه تاکید می کند و این یعنی رضایتمندی با یک محصول یا خدمت در فقط یک تعامل. مطابق مطالعات شارما و دیگران[۸۱] تمایل فزایندهای برای سنجش رضایتمندی مشتری در یک سطح عمومی با قبول دیدگاه تجمعی به رضایتمندی وجود دارد. تحقیقات گذشته دو رویکرد برای عملیاتی کردن رضایتمندی انجام دادهاند. اولی، رضایتمندی مصرف کننده را در مقابل عدم رضایتمندی وی به صورت دوقطبی میبیند. اساس این دیدگاه بر این فرض استوار است که رضایتمندی مشتری یک ارزش تکبعدی بین رضایتمندی بالا و پایین به خود میگیرد. دیدگاه عملیاتی دیگر، رضایتمندی و عدمرضایتمندی مصرف کننده را به صورت دو مقیاس مختلف درنظر میگیرد که با بهره گرفتن از رضایتمندی چندقطبی و عدمرضایتمندی چندقطبی اندازه گیری می شود (شارما و دیگران، ۱۹۹۹ : ۱۹-۳۹)
وفاداری مشتری
وفاداری
با ورود به هزاره سوم میلادی، بسیاری از مفاهیم در سازمانهای پیشتاز، مفهومی دیگر پیدا کرده اند. مشتریان وفادار، اهمیت بسیاری یافته اند. با ۵ درصد افزایش درهزینه وفاداری مشتریان، سود به میزان ۲۵ تا ۸۵ درصد افزایش می یابد، به این نرخ هزینه وفاداری گفته می شود(مقصودی، ۱۳۸۵ : ۱۴۶).