بین مدت زمان نگهداری تخم مرغ در انبار و درجه حرارت و رطوبت مناسب جهت به دست آوردن بهترین در صد جوجه در آوری ارتباط وجود دارد ، هر چه مدت زمان نگهداری تخم مرغ بیشتر شود ، لازم است که درجه حرارت انبار پایین تر باشد و بالعکس . (سیگارودی وهمکاران۱۳۷۸)
دامنه دمایی مطلوب برای ذخیره تخم مرغ
روز ذخیره
۱-۹ تأثیر طول مدت نگهداری تخم مرغ بر طول دوران جوجه کشی و میزان هچ
۱-۹-۱ اثرات اصلی ذخیره تخم مرغ عبارتنداز :
۱- ذخیره کردن ، طول مدت زمان جوجه کشی را افزایش میدهد . به طور متوسط هر یک روز ذخیره کردن تخم مرغ باعث افزایش مدت زمان جوجه کشی به میزان یک ساعت میگردد . این مسئله باید هنگام خواباندن تخم مرغها مورد توجه قرار گیرد تا تخم مرغهای تاز ه و تخم مرغهای ذخیره شده ( قدیمی تر ) در زمان های مختلف خوابانده شود .
۲- قابلیت جوجه در آوری با ذخیره کردن طولانی مدت تخم مرغ کاهش می یابد.
این کاهش بعد از گذشت ۶ روز اول ذخیره کردن ، بیشتر میشود به نحوی که پس از ۶ روز اول به ازاء هر روز ، ۵/۰تا ۱ درصد از میزان جوجه درآوری کاسته می شود .
۳- ذخیره تخم مرغ به مدت بیش از ۱۴ روز ، باعث تاثیر منفی برکیفیت جوجه و کاهش وزن آن می گردد.
در مدت نگهداری تخم مرغ در انبار ، تبادل گازی از طریق منافذ موجود در پوسته انجام میپذیرد . گاز کربنیک از تخم مرغ خارج شده و غلظت آن در خلال ۱۲ ساعت اول پس از تولید به سرعت کاهش می یابد ، همچنین قسمتی از آب تخم مرغ از طریق تبخیر نیز از دست میرود . کاهش آب و گازکربنیک به کاهش قابلیت جوجه درآوری و پایین آمدن کیفیت جوجه منجر می گردد.بنابراین شرایط نگهداری تخم مرغ در انبار باید به نحوی باشد که کاهش وزن تخم مرغ به حداقل برسد . در بعضی از کارخانه ها از پوشش پلاستیکی جهت پوشاندن گاریهای حمل تخم مرغ استفاده میشود این عمل باعث افزایش میزان رطوبت در اطراف تخم مرغ شده و از خارج شدن گازکربنیک جلوگیری می نماید . جهت جلوگیری از تعریق درسطح تخم مرغ و خیس شدن و در نتیجه رشد قارچها لازم است تخم مرغ ابتدا به میزان کافی خنک و خشک شده و سپس به وسیله پوشش پلاستیکی پوشانده شود . (سیگارودی وهمکاران۱۳۷۸)
۱-۹-۲ چیدن تخم مرغ
به لحاظ جلوگیری از وارد آمدن شوک حرارتی به جنین و تعریق در سطح پوسته ، تخم مرغها باید قبل از خواباندن درماشین ، از انبار تخم مرغ خارج و کمی گرم شده و سپس چیده شوند . وجود جریان هوای موثر و درجه حرارت مناسب (۲۴-۲۷درجه سانتیگراد(جهت گرم کردن اولیه تخم مرغها ضروری است و اگر شرایط مناسب فراهم نباشد باعث تغییرات در مدت زمان جوجه درآوری شده و از عمل گرم کردن نتیجه معکوس گرفته میشود .حتی با وجود فراهم بودن جریان هوای کافی ، حداقل ۶ ساعت طول میکشد تا درجه حرارت تخم مرغها به ۲۵ درجه سانتیگراد برسد و چنانچه جریان هوا کافی نباشد این مدت ممکن است تا دوبرابر افزایش یابد . بنابراین توصیه میشود:
-
- هوای کافی در اطراف تخم مرغها جریان داشته باشد.
-
- حدود ۶-۱۲ساعت جهت پیش گرم کردن در نظر گرفته شود.
۱-۹-۳ مدت زمان جوجه کشی
سه عامل در مدت زمان جوجه کشی موثر میباشد :
۱-درجه حرارت در طول زمان جوجه کشی( انکوباسیون): درجه حرارت معمولاً برای هر کارخانه جوجه کشی ثابت ولی برای رسیدن به یک زمان مناسب جهت تخلیه با توجه به سن و اندازه تخم مرغها باید تغییراتی در زمان چیدن تخم مرغها داده شود .
۲- سن تخم مرغها : طول دوره جوجه کشی در تخم مرغهای ذخیره شده بیشتر است و برای بیش از ۶ روز ذخیره تخم مرغ به ازاء هر روز ، مدت زمان جوجه کشی یک ساعت افزایش می یابد . (زهری، مرادعلی ۱۳۷۰)
۱-۹-۴ اندازه تخم مرغها: طول دوره جوجه کشی در مورد تخم مرغهای بزرگتر بیشتر است.
۱-۹-۵ راه اندازی سترها
انرژی مصرفی، نیروی کار مصرفی ، طول مدت زمان کار و هزینه های ثابت و جاری می تواند در طراحی ماشین های جوجه کشی موثر باشد. شرایط فیزیکی مطلوب جهت رشد مناسب جنین به شرح زیر می باشد:
-
- درجه حرارت مناسب
-
- رطوبت مناسب
-
- تبادل گازی کافی
-
- چرخش منظم تخم مرغها
ماشین های جوجه کشی تجارتی به سه دسته تقسیم میشوند :
-
- ماشین های چند مرحله ای با راک ثابت
-
- ماشین های چند مرحله ای با سیستم ترولی
-
- ماشین های تک مرحله ای با سیستم ترولی (سیگارودی وهمکاران۱۳۷۸)
۱-۱۰ تهویه
۱-سترها معمولاً هوای تازه را از اتاقی که در آن قرار دارند می گیرند . این هوای تازه ، اکسیژن و مقداری از رطوبت نسبی مورد نیار تخم مرغها را تامین می نماید . همچنین گازکربنیک و حرارت اضافی تولید شده توسط تخم مرغها نیز با هوا خارج میشود .
۲-میزان هوای ورودی به سترها باید ۵۲/۱۳ متر مکعب (CFM8 ( در ساعت برای ۱۰۰۰ عدد تخم مرغ باشد.
۳-همه سترها یک منبع تامین کننده رطوبت دارند که میتواند سطوح مختلف رطوبت نسبی را کنترل نماید . هوای وارده به سترها معمولاً رطوبت کمی دارد و به منظور جلوگیری از وارد شدن فشار زیاد به سیستم تامین کننده رطوبت ،هوای وارده به ماشین باید کمی مرطوب شود تا رطوبت آن به رطوبت نسبی داخل ماشین نزدیک شود . درجه حرارت هوای وارده به ستر باید ۲۷-۲۴درجه سانتیگراد باشد .
۴-سترهای چند مرحله ای احتیاج به یک مقدار هوای ثابت دارند . این میزان هوای ورودی به سترها باید طوری تنظیم گردد که مقدار گازکربنیک در داخل ستر از حد ۴/. درصد تجاوز نکند. (سیگارودی وهمکاران۱۳۷۸)
۱-۱۱ کنترل درجه حرارت
درجه حرارت میزان متابولیسم جنین و در نتیجه میزان رشد و تکامل آن را تعیین می کند.
۱- در ماشینهای چند مرحله ای درجه حرارت باید ثابت باقی بماند. درجه حرارت بهینه جهت رسیدن به درصد جوجه درآوری مطلوب و تولید جوجه با کیفیت مناسب با توجه به نوع ماشین متفاوت می باشد. میزان حرارت بیشتر و یا کمتر از میزان توصیه کارخانه سازنده ماشین، باعث رشد سریعتر و یا کندتر جنین و در نتیجه کاهش درصد جوجه درآوری میگردد.
۲- در ماشینهای تک مرحله ای ، درجه حرارت می تواند با توجه به مرحله رشد جنین و افزایش تولید حرارت توسط آن، متغیر باشد، به طوریکه حرارت در ابتدا بیشتر و به تدریج تا زمان انتقال کاهش یابد.