دادههای مقطعی/ زمانی یا ترکیبی،در واقع بیان کننده دادههای مقطعی در طی زمان هستند. به بیان دیگر، مجموعه داده های ترکیبی شامل مشاهداتی برای چندین بخش(خانوار،بنگاه و…) می باشند که در طی زمان های مختلف جمع آوری شده اند. یعنی یک مدل داده های ترکیبی حاوی اطلاعاتی در زمان و مکان است که شامل N مؤلفه در Tدوره زمانی می باشد. بنابراین حجم مشاهدات در دادههای ترکیبی نسبتازیاداست(مومنی وفعال قیومی،۱۳۸۸،۲۴).
۳-۳- روش تحقیق
روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی با رویکرد کاربردی است. زیرا از یک طرف با استفاده ار آمار توصیفی وضع موجود را بررسی میکند و از طرف دیگر رابطه بین متغیرها را با بهره گرفتن از تحلیل رگرسیون کشف یا تعیین میکند.در این پژوهش از روش رگرسیون ترکیبی استفاده شده است. در روش ترکیبی داده های مقطعی و سری زمانی با یکدیگر ترکیب میشوند.بدین معنی که متغیرهای تعریف شده در این پژوهش از دو جنبه، میان شرکتهای مختلف موجود در نمونه و در دوره زمانی مربوط به پژوهش مورد بررسی قرار میگیرند.
۳-۴-فرضیه های تحقیق
کانون اصلی این تحقیق بیان ارتباط بین ساختار سرمایه شرکت ها و عملکرد آنها در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.بطور کلی فرضیات زیر در رابطه با این تحقیق مطرح میباشد:
فرضیه ۱- رابطه معنیداری بین بین اهرم مالی و سطح عملکرد شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران وجود دارد.
فرضیه ۲- تاثیر اهرم مالی بر ارزش افزوده اقتصادی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ، بر اساس نوع صنعت متفاوت است.
فرضیه ۳- تاثیر اهرم مالی بر جریان نقدی آزاد شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ، بر اساس نوع صنعت متفاوت است.
۳-۵- تعریف عملیاتی متغیرهای تحقیق
در این پژوهش، ارزش افزوده اقتصادی وجریان نقدی آزاد متغیرهای وابسته و ساختار سرمایه متغیر مستقل میباشند، که به صورت زیر محاسبه میشوند:
برای محاسبه ارزش افزوده اقتصادی از رابطه زیر استفاده شده است:
EVA = NOPAT – (Capital * C)
و برای محاسبه جریان نقدی آزاد از رابطه زیر استفاده شده است:
FCF= NOPAT - Investment
۳-۵-۱-نحوه محاسبه سود خالص عملیاتی بعداز مالیات
این سود، عامل مهمی است که بازده قابل دستیابی تمام سرمایه گذاران در واحد تجاری را نمایش می دهد.
برای محاسبه سود خالص عملیاتی بعد از مالیات از رابطه زیر استفاده شده است:
سود خالص عملیاتی بعداز مالیات = سودخالص+هزینه بهره-صرفه جویی مالیاتی هزینه بهره+ افزایش درمعادل های سرمایه
صرفه جویی مالیاتی که از حاصلضرب هزینه بهره در نرخ مالیات بدست می آیدو و نرخ مالیات نیز به استناد ماده ۱۰۵ قانون مالیاتهای مستقیم ۱۵درصد در نظر گرفته شده است. برای اینکه سود خالص عملیاتی بعد از مالیات معیار واقع گرایانه تری از بازده نقدی واقعی ارائه کند تعدیلاتی بر روی سود حسابداری صورت می گیرد. این تعدیلات عمدتا مربوط به نتایج محافظه کاری در حسابداری است. به عقیده زیمرمن(۱۹۹۷)، بسیاری از این تعدیلات دارای هزینه های قانونی هستند به طوری که باعث می شوند عده ای ادعا کنند صورت های مالی درست و منصفانه نیستند. همچنین دارای هزینه های اجرایی (تدوین سیستمی که بتواند اطلاعات مربوط به این تعدیلات را افشا کند) بالایی هستند، از اینرو اغلب منافع حاصل از این تعدیلات پاسخگوی هزینه های تحمل شده نیست. با توجه به نظر فوق و عدم دسترسی به یادداشت های همراه صورت های مالی و ناچیز بودن سایر تعدیلات، تنها تعدیل از بابت هزینه های ذخیره بازخرید صورت گرفته است. به این معنی که افزایش در ذخیره بازخرید به سود عملیاتی بعد از مالیات اضافه می شود و کاهش در ذخیره بازخرید از سود عملیاتی بعد از مالیات کسر می گردد.(نوروش و دیگران،۱۳۸۳)
۳-۵-۲-نحوه محاسبه سرمایه گذاری
این معیار از طریق رابطه زیر محاسبه شده است:
سرمایه گذاری =تغییرات در سرمایه درگردش + تغییرات در خالص دارایی های ثابت
۳-۵-۳-نحوه محاسبه سرمایه
منظور از سرمایه تمام منابع تامین مالی شرکت اعم از حقوق صاحبان سهام و بدهیها است. البته بدهیهایی مد نظر است که شرکت بابت تامین آن متحمل هزینه مالی میشود. این اقلام از صورتهای مالی و یادداشتهای همراه صورتهای مالی استخراج شده است.
تعدیلات حسابداری مربوط به معادلهای سرمایه نیز به سرمایه اضافه گردیده تا سرمایه از دیدگاه حسابداری را به سرمایه از دیدگاه استوارت نزدیک نماید. بدین ترتیب مانده برخی از ذخایر با عنوان معادلهای سرمایه نیز به صورت بخشی از سرمایه شرکت در نظر گرفته میشود.معادلهای سرمایه شامل ذخیره مزایای پایان خدمت کارکنان، ذخیره کاهش ارزش موجودیها و سرمایهگذاریها، ذخیره هزینه های معوق و ذخیره مطالبات مشکوکالوصول است.
سرمایه = حقوق صاحبان سهام+بدهی های دارای هزینه مالی+ معادلهای سرمایه
۳-۵-۴-نحوه محاسبه هزینه سرمایه
هزینه کل سرمایه شرکت برابر با میانگین موزون هزینه منابع مختلف تامین مالی شرکت است که از مجموع حاصل ضرب نسبت هر یک از منابع تأمین مالی در هزینه سرمایه مربوط به اجزاء ساختار سرمایه محاسبه می شود. روش محاسبه میانگین موزون هزینه سرمایه به شرح فرمول زیر است:
WACC = Wd * Kd + We * Ke
که در آن :
Wd = نسبت بدهی در کل ساختار سرمایه
We = نسبت سهام عادی در کل ساختار سرمایه
۳-۵-۵-نحوه محاسبه هزینه بدهی
هزینه بدهی، هزینهای است که شرکت بابت تامین مالی از طریق اخذ وام یا انتشار اوراق مشارکت متحمل میشود. با توجه به تعدد وامهای دریافتی توسط شرکتها و نیز تفاوت نرخ بهره این وامها، میتوان یک میانگین را به عنوان هزینه بهره آنها در نظر گرفت. در این تحقیق با توجه به نرخهای اعلام شده از سوی بانک مرکزی به بانکها و نرخ تسهیلات اعطایی به بخش صنعت، برای محاسبه هزینه بدهی از نرخ بهره تسهیلات اعطایی به بخش صنعت در هر سال استفاده شده است. نرخهای بهره سالانه تسهیلات اعطایی به بخش صنعت در نگاره ۳-۱ ارائه گردیده است.
نگاره ۳-۱ : نرخ سود تسهیلات اعطایی به بخش صنعت در طی سالهای ۱۳۸۳-۱۳۸۷
|