این رنگ ها محیط زیست و به دنبال آن انسان را با چنان عوارض خطرناک و مهلکی روبه رو کردند که طرفداران محیط زیست را به واکنش هایی واداشته اند. به دلیل اهمیت این موضوع و از طرفی وخیم بودن اوضاع رنگ در دنیا راهکارهایی برای محو کردن آلودگی های رنگی ایجاد شده در محیط زیست ارائه شده است.
استفاده از فوتوکاتالیزورها راهی کاربردی برای آلودگی زدایی در پساب ها است. در این روش با بهره گرفتن از کاتالیزورهای مختلف مانند اکسید رویو اکسید تیتانیوم و… که یک رنگدانه معدنی است برای تصفیه پساب ها استفاده می شود.
با این شیوه حتی ته رنگ باقی مانده از تصفیه پساب ها که به هیچ طریقی قابل برطرف کردن نبودند از بین می روند. علاوه بر فوتوکاتالیزها استفاده از رنگ برها نیز به عنوان راهی دیگر برای آلودگی زدایی محیط زیست مطرح هستند. در این شیوه از جاذب های طبیعی (جاذب هایی که از مواد طبیعی ساخته می شوند) نظیر پوست پرتقال، سبوس، ضایعات سویا و ضایعات پوست تخم مرغ برای محو کردن آلودگی های حاصل از رنگ ها استفاده می شود.
البته در زمینه رنگ بری نقش برخیگیاهان به عنوان رنگ بر نیز مشخص شده است.به عنوان مثال گیاهی به نام آزالا که آفت برنج در شمال است برای رنگ بری تاثیر بسزایی دارد تا جایی که اگر پساب حاصل از کارخانه ها از مسیرهای کاشت این گیاه عبور کنند، این گیاه به عنوان جاذب این مواد آلوده، بسیار قوی عمل می کند.
کاربرد رنگ های دریایی (در اسکله ها، شناورهای دریایی) خالی از اشکال نیست تا آنجا که تعدادی از کشورها آن دسته از رنگ های دریایی را که بر روی موجودات زنده دریا اثرات مهلک بر جا می گذارند، از لیست رنگ های مجاز کشور خود خارج کرده اند.
اوضاع رنگ در ایران بحرانی استو آینده رنگ ایران را تهدید می کند. از علل این تهدید میتوان وجود تحریم ها و نداشتن ارتباطات برون مرزی از یک طرف و عدم تعامل دانشگاه و محقق از طرف دیگر مشکلاتی نظیر ورود غیرمجاز رنگ های ممنوعه یا افت کیفیت رنگ های داخلی را عنوان کرد.
اگر به محققان و فعالیت های آنان اهمیت داده شود و بودجه کافی در اختیارشان گذاشته شود، آنها می توانند حتی در تکنولوژی روز جهان یعنی تهیه مواد اولیه رنگ به طریقه نانو قدم های موثری بردارند، چرا که ذرات در مقیاس نانو خواص جدیدتری از خود بروز داده و نهایتاً در رنگ و پوشش خواص جدیدی از خود نشان می دهند.
۲-۲ اجزاءتشکیلدهندهرنگ
رنگهایآلییاپوششهایالیعمدتاًبهمنظورحفاظتازسطوحوتزئیناستفادهمیشوند.
بیشتررنگهاازاجزاءزیرتشکیلمیشوند:
- رنگدانهورنگدانهیار
- رزین
- حلال
- موادافزودنی
البتهمواردیوجود داردکهتماماقلامذکرشدهممکناستدرفرمولاسیونرنگ وجودنداشتهباشند.مثلاًدرموردلاکها،رنگدانهورنگدانهباردرفرمولاسیونلاکبه کاربردهنمیشودیاپوششهایبدونحلالمانندرنگهایپودریکهدرفرمولاسیون آنهاازحلالاستفادهنشدهاست.پوششهایپودری،پسازمصرفتحتتأثیرحرارت، سیالیتلازمرابهدستمی آورند. فرمولبندیرنگدرواقعتعیینمیزانموادتشکیلدهنده یرنگوچگونگیساختآناست.
۲-۳ خصوصیاتاجزاءتشکیلدهندهرنگ
۲-۳-۱-رنگدانههاورنگدانهیارها:
۱ ) رنگدانهها: رنگدانههاذراتجامدیهستندکهبرایبوجودآوردنخصوصیاتمعینیدررنگ پراکندهمیشوند. رنگدانههابهدوگروهاصلیمعدنیوآلیتقسیممی شوندکهازنظرخواصوکاربردمتفاوتومتمایزهستند.
۲ )رنگدانهیارها: رنگدانهیارهاموادیهستندکهدررنگپایهنا محلولندوعملاًهیچ نقشیدردادنرنگوپوشانندگیبهرنگپایهندارند.اینموادتنهابهمنظورتعدیلواصلاحخواصرنگمورداستفادهقرار
میگیرند. ایندستهازموادتشکیلدهنده یرنگوظایفیازقبیلفامدادن،پوششدادن،دوام، استحکاممکانیکی،محافظتسطوحفلزدرمقابلخوردگی،جذبنورماورابنفش،وزنمخصوصودیگرخصوصیاتفیزیکیوشیمیاییمربوطبهرنگرابهعهدهدارند.
۲-۳-۲-رزینها : (Resin)
پایهاصلیپوششرنگرارزینتشکیل میدهدومسئولیتزمانخشکشدن،چسبندگیبهسطح،مقاومتدربرابرآبوموادشیمیایی،سختی،دوامواستحکامپوششرا به عهدهدارد.
یکیازوظایفاصلیرزینتشکیلفیلمرویسطحموردنظراستکهرزینبوسیله اینخاصیتقادراستسطحزیرینراازمحیطاطرافجداکند. معمولاًرزینبصورت مایعرویسطحپهنشدهوباانجامیکیاچندواکنشپلیمریزاسیونجامدمیشود.
ازوظایفدیگررزینچسبندگیبهسطحاست. چسبندگیخوبپوششبهسطحمیتواندبسیاریازخواصسطحراحفظکردهوبصورتیکمحافظدائمیعملکند.
۲-۳-۳حلال
یکیدیگرازاجزاءرنگحلالاست. حلالجزءفرارتشکیلدهندهرنگاستکهبرایحلکردنرنگپایهیارزینمربوطبهرنگافزودهمی شوند. حلالگرانروانیرنگراکنترلمیکند،درنتیجهتعیینکنندهخصوصیاتکاربردیرنگمیباشدبنابرایننهتنهایکحلالبایدرزینراحلکندبلکهبلافاصلهبهمحلولگرانرویبدهدکهبانیازکاربردیونگهداریرنگمربوطهماهنگباشددرنتیجهاینحلالبایدچنانسرعتتبخیریداشتهباشدکهبهرنگاجازهرسوبونشستنفیلمیباخواصموردنیازرابدهد.
مهمترینخواصحلالهاعبارتنداز:
۱- قدرتحلالی
۲- میزانتبخیر
۳- نقطهجوشوطیفتقطیر
۴- نقطهاشتعالوقابلیتشعلهوری
۲-۳-۴موادافزودنیدررنگ
ایندستهازاجزاءرنگموادیهستندکهبهمقدارخیلیکمبهرنگاضافهمیشوند.هرماده یافزودنیبرایمنظوریخاصبهرنگاضافهمیشود.یکفرمولکننده یرنگمیتواندازموادافزودنیبرایبهبودپوششهااستفادهکند. درصورتاستفاده یصحیحازموادافزودنی،فرمولکننده یرنگمی تواندبدونهیچگونهافزایشدرقیمتویاحتیباکاهشدادنآنبدونکاهشدرکیفیت،رنگیبابالاترینکیفیتراتولیدنماید.
بنابراین،موادافزودنی،یکجزءلازمازپوششهاراتشکیلمیدهند.
۲-۵ آلودگی آب (Water Pollution )
حدود دو سوم کره زمین را آب فرا گرفته است . که از این میزان آب حدود ۹۷ در صد آن غیر قابل آشامیدن هست . بر اساس پیش بینی سازمان ملل در سال ۲۰۳۵ میلادی حدود ۴۸ کشور (یعنی ۳۲ درصد جمعیت جهان ) دچار کمبود آب آشامیدنی می شوند.
پیشرفت روز افزون علم وتکنولوژی و انواع صنایع به عنوان نماد بارز آنها، در کنار افزایش جمعیت جهان نیاز بشر را به آب بیش از پیش افزایش داده است. بعلاوه این مصرف بی رویه با آلوده سازی اکوسیستم آبی نیز همراه است لذا نگرانی درباره تأمین بهداشت و رفع آلودگی های ناشی از صنعت، که سرنوشت و حیات زمین را به مخاطره افکنده است، برنامه ریزی های جدی را برای تغییر و بهبود شرایط زندگی و حذف آلاینده ها طلب
می کند.
دامنه نگرانیهای اساسی در مورد آب بستگی به محل مصرف آب دارد، آب به صورتهای مختلف در صنایع کاربرد دارد:
به عنوان حلال مواد در واکنشهای شیمیایی
به عنوان ماده انتقال دهنده حرارت از دمای زیر صفر(آب نمک) تا دمای بخار آب
به عنوان ذخیره کننده انرژی
به عنوان ماده واسطه جهت خارج کردن مواد زائد
آب سنگین (D2O) مورد استفاده در نیروگاه ها به عنوان سپر محافظتی در برابر گرما و تشعشع
به عنوان ماده ای راحت وارزان جهت استاندارد ساختن دستگاه های اندازه گیری دما، دانسیته و ویسکوزیته
به عنوان ماده اصلی برای مهار آتش به جز در موارد استثنایی مثل احتراق مواد نفتی
درعلم شیمی بسیاری از فرآیندها مانند نمک زدایی، خشک کردن، تبخیرکردن، کریستالیزاسیون، اختلال رزین های تعویض یونی، جذب سطحی و غیره در تماس مستقیم با آب هستند.
وجود آلاینده های سمی در آبهای سطحی و زیرزمینی که منشأ آنها پساب صنایع مختلف و فاضلاب های خانگی می باشند، نیاز ضروری به تحقیقات گسترده برای تجزیه کامل آنها ویا دست کم کاهش مقدارشان و تبدیل به مواد با سمیت کمتررا آشکار می سازد.
آلودگی آب در اثر مواد مختلف شیمیایی، پساب واحدهای صنعتی مختلف، یکی از تهدیدهای عمدهی محیط زیست بشمار میرود و رفع آن یکی از چـالشهای مهمی است کـه در زندگی امـروز انسان مطـرح است. فرآیندهای فوتوکاتالیزوری بهدلیل توانایی حذف گونههای آلایندهی موجود در سیالهای گازی و آبی توجه بسیاری را به خودجلبکردهاند.ترکیب نور فرابنفش یا مرئی با فرآیندهای اکسیداسیون میتواند باکتریها و ترکیبات آلی حل شده را از محلولحذفکند.از سال ۱۹۷۰ گزارشهای متعددی درباره فوتوکاتالیست ها برای حذف آلودگی ها ارائه شده است.
پروژه های پژوهشی در مورد تخریب فتوشیمیایی رودامین۹۳ B درمحلول های آبی با استفاده از ...