۸- ای کاش همسرم بیشتر مایل بود مرا شریک احساساتش کند.
۷۶۰%
تعداد گویه: ۸ آلفای استاندارد ۸۱۳%
۳-۱۱- سن
به دلیل تغییرات اجتماعی و فرهنگی جوامع، بین نگرش های سنی مختلف، تفاوت وجود دارد، لذا یکی دیگر از متغیرهای مستقل این تحقیق، سن پاسخگو است که در قالب یک سئوال باز پرسیده شده است.
۳-۱۲- وضعیت تاهل
یکی دیگر از متغیرهایی که انتظار میرود بر نگرش پاسخگویان اثرگذار باشد وضعیت تاهل است. ازدواج باعث تغییرات زیادی در روحیه و نگرش فرد میشود و فرد احساس میکند زندگی جدیدی را شروع کرده است که باید در خود تغییراتی به وجود بیاورد. برای سنجش این متغیر، یک سئوال بسته در پرسش نامه منظور شده است.
۳-۱۳-جنسیت
یکی از متغیرهایی که در بیشتر تحقیقات به عنوان یک متغیر مستقل مورد بررسی قرار میگیرد جنسیت است. «جنسیت به تفاوت های روانشناختی، اجتماعی و فرهنگی بین زنان و مردان مربوط میشود» (گیدنز، ۱۳۷۶: ۱۷۵). جنسیت در واقع چیزی است که در دنیای اجتماعی به عنوان مردانه و زنانه شناخته میشود. جنسیت پاسخگو در قالب یک سئوال بسته، پرسیده شده است.
۳-۱۴-تحصیلات
میزان تحصیلات یکی از متغیرهایی است که اثر آن بر رضایت از زندگی در تحقیقات پیشین سنجیده شده است ودر این تحقیق به صورت یک سوال باز پرسیده می شود.
۳-۱۵-میزان درآمد
میزان درآمد به عنوان یک عامل اقتصادی و یکی از متغیر های تاثیر گذار بر رضایت از زندگی به صورت یک سوال باز آورده شده است.
۳-۱۶-روش تحقیق
روش پیمایشی (Survey): که در قالب پرسشنامه به عنوان تکنیک جمع آوری دادهها استفاده شده است.
در تحقیق حاضر با توجه به اینکه هدف ما بررسی عوامل موثر بر رضایت از زندگی بود از روش پیمایش[۱۱۵]، استفاده نمودیم. کرلینجر[۱۱۶] در مورد این روش مینویسد: «تحقیق پیمایشی جمعیتهای کوچک و بزرگ را با انتخاب و مطالعه نمونههای منتخب از آن جامعهها برای کشف میزان نسبی شیوع، توزیع و روابط متقابل متغیرهای روانشناختی و جامعهشناختی مورد بررسی قرار میدهد» (کرلینجر، ۱۳۷۶: ۶۵).این مطالعه به لحاظ هدف کاربردی، به لحاظ معیار زمان، مقطعی و به لحاظ معیار ژرفایی، پهنانگر است.
۳-۱۷-جامعه آماری
منظور از جامعه آماری همان جامعهی اصلی است که از آن نمونهای نمایان یا معرف به دست میآید، به عبارت دیگر جامعه آماری به مجموعهای از عناصر گفته میشود که دارای یک یا چند ویژگی مشترک باشند (خورشیدی و دیگران، ۱۳۷۸نقل از نظری،۱۳۸۶: ۱۷۸). در تحقیق حاضر جامعه آماری جمعیت بالای ۲۰سال در شهر ایلام در سال ۱۳۹۱ تعداد۱۱۹۲۶۰ میباشد.
۳-۱۸-حجم نمونه
نمونه عبارت است از تعدادی از افراد جامعه که صفات آنها با صفات جامعه مشابهت داشته و معرف جامعه بوده از تجانس و همگنی با افراد جامعه برخوردار باشند (حافظنیا، ۱۳۸۱نقل از نظری،۱۳۸۶ :۱۷۹). میزان حجم نمونه در پژوهش حاضر براساس فرمول کوکران محاسبه شده است که براساس آن ۳۸۳ نفر میباشد .
ð
در این فرمول p احتمال وجود صفت و q احتمال عدم وجود صفتی را می رساند، که هر دو را مساوی ۰٫۵ می گیریم. d دقت احتمالی یا درصد خطا را می رساند که معمولا بین ۰٫۰۱ و ۰٫۰۵ اختیار می شود، که در نمونه ما هم ۰٫۰۵ گرفته شده است. t هم سطح اطمینان است که با سطح اطمینان ۰٫۹۵ مساوی ۱٫۹۶ محاسبه می شود.
۳-۱۹-روش نمونه گیری
در این تحقیق از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای استفاده شده است. در این نوع روش نمونه گیری، کار اصلی این است که پس از آنکه حجم نمونه در همه مناطق مشخص شد نقشه این مناطق را تهیه می کنیم و تمام بلوکهای مشخص شده در نقشه یک منطقه را شماره گذاری می کنیم و آنها را به عنوان خوشه در نظر می گیریم به کمک روش نمونه گیری خوشه ای تعدادی از این خوشه ها را به تصادف انتخاب می کنیم. شهر ایلام به ۱۲ ناحیه تقسیم شد و از هر ناحیه بلوکهایی به تصادف انتخاب شد و از خانوارهایی که به تصادف از بلوکها انتخاب شده بودند، یک فرد ۲۰ سال به بالا مورد پرسش قرار گرفت.
۳-۲۰-مراحل تهیه پرسشنامه
به منظور تهیه پرسشنامهای که دارای روایی لازم باشد مراحل زیر انجام شده است:
۱- مطالعه اکتشافی و نظری پیرامون مفاهیم اساسی پژوهش.
۲- مطالعه نظری پیرامون عوامل موثر بر متغیر وابسته.
۳-تعریف مفاهیم، متغیرهای مستقل و وابسته.
۴-تهیه گویههای مناسب جهت هر یک از مفاهیم.
۵-بازبینی گویهها.
۶-تهیه طیف خاص.
۷-تنظیم پرسشنامه
انجام پیش آزمون (Peretest) در بین ۳۰ نفر از افراد مذکر و مونث.
۳-۲۱-واحد تحلیل و واحد مشاهده
واحد تحلیل و واحد مشاهده هردو فرد هستند.
۳-۲۲-محاسبه روایی لازم
تایید نهایی پرسشنامه توسط استاد راهنما، مشاور و برخی از صاحبنظران جهت بررسی اعتبار صوری آن.
۳-۲۳-تکنیکهای مورد استفاده در تجزیه و تحلیل دادهها
جهت تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار کامپیوتری ۱۹: spss/ windows/ver برای ترسیم نمودارها از نرمافزار Microsoft Excel استفاده شده است. در سطح توصیفی از جداول یک بعدی، فراوانی، درصد ستونی، انحراف معیار و ترسیم نمودار و در سطح استنباطی نیز آزمون های رگرسیون، تحلیل واریانس،آزمون t وتحلیل مسیر استفاده شده است.
۳-۲۴-اعتبار[۱۱۷] و پایایی[۱۱۸]
اعتبار به صورتهای مختلف به دست میآید، از جمله اعتبار صوری و اعتبار تجربی. در این تحقیق ما از اعتبار صوری استفاده کردیم. به همین منظور، اولاً سعی شد گویههایی که متغیرهای تحقیق را میسنجند را یا از گویههای تحقیقات پیشین که زیر نظر اساتید مجرب استفاده و اجرا شدهاند، استفاده کنیم و یا برای انتخاب بهترین گویهها برای متغیرهای جدید از نظرات محققین و اساتید دیگر استفاده کنیم. سپس در نهایت یک بار دیگر پرسشنامهی تدوین شده را به اساتید و متخصصان نشان داده و از نظرات آنها برای تصحیح پرسشنامه کمک گرفتیم. بدین ترتیب پرسشنامه این تحقیق از نوعی اعتبار صوری برخوردار است.
در ترجمهی Reliability واژههای فارسی پایایی، قابلیت اعتماد، ثبات، استواری و … به کار رفته است. در این تحقیق ما از واژهی پایایی استفاده کردهایم. به لحاظ پایایی «وسیلهی معتبر آن است که دارای ویژگیهای تکرارپذیری و بازیافتپذیری باشد؛ یعنی بتوان آن را در موارد متعدد به کار برد و در همهی موارد نتیجهی یکسان تولید کرد (ساروخانی، ۱۳۷۷: ۱۴۶).
به عبارت دیگر «منظور از قابلیت اعتماد علمی، حصول نتایج مشابه در تکرار اعمال قبلی است» (همان: ۱۴۶). برای آزمون پایایی پرسشنامه، شیوههای متفاوتی وجود دارد. در تحقیق حاضر، با بهره گرفتن از دادههای آزمون مقدماتی (پیش آزمون) و به کمک کامپیوتر و نرمافزار spss میزان آلفای کرونباخ برای متغیرهایی که به صورت سازه تهیه شده بودند، محاسبه گردید که نتیجهی آنها در قسمتهای قبل آمده است. متغیر وابسته یا اصلی این تحقیق، رضایت از زندگی جمعی بود که توسط۸ گویه سنجیده شد. به منظور سنجش میزان هماهنگی درونی این گویهها نیز آلفای کرونباخ محاسبه شد که نتیجهی آن در ذیل تعریف متغیر رضایت از زندگی آمده است. در تحقیقات اگر میزان آلفا بیشتر از ۷/۰ باشد نشانگر بالا بودن پایداری درونی گویههای موردنظر است. همانگونه که مشاهده میشود پایایی تمام گویهها بیش از ۷۰% میباشد و پایایی کل نیز برابر ۸۳% شده است که بسیار خوب است.