۴/۱۳
۱۳/۳
۶۸/۱
۵۳/۷
۵۲/۱
جدول شماره ۲-۳:مقایسه ی آفلاتوکسین B1 درکنسانتره مصرفی در گاوداریهای شیری گرمساردر سه فصل زمستان ، بهار و تابستان
گروه ها
تعداد
میانگین رتبه
زمستان
۲۵
۷۸/۵۶
بهار
۲۵
۳۴/۳۹
تابستان
۳۰
۹۰/۲۷
مقدار خی دو
مقدار Z
سطح معنی داری
۱۵۹/۲۱
۲
۰۰۰/۰
فصل چهارم
بحث و نتیجه گیری
بحث و نتیجه گیری
گونه های جنس آسپرژیلوس جزءمعمول ترین آلوده کننده های سوبستراهای مختلف بوده و گستردگی جهانی دارند وبویژه در نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری ازفراوانی بیشتری برخوردارند. تعدادی ازگونه های این جنس در انسانها وحیوانات بیماریزا بوده وتوانایی تولید متابولیتهای سمی دارند. از بین گونه های سم زا دوگونه آسپرژیلوس فلاووس و یا آسپرژیلوس پارازیتیکوس به دلیل توانایی تولید آفلاتوکسین ازاهمیت ویژه ای برخوردارند که از سوبستراهای مختلف مانند غلات ،دانه های روغنی ، خرمن ها و گاهی میوه جات خشک به خاک جدا سازی شده اند. حدود نیمی از سویه های آسپرژیلوس فلاووس و آسرژیلوس پارایتیکوس درشرایط محیطی نرمال توکسین زا هستند. متابولیتهای سمی مختلفی توسط گونه های فلاووس و پارازیتیکوس تولیدمی شوند ازجمله آفلاتوکسین ها،کوجیک اسید ،سیکوپیازونیک اسید ،آسپرژیلیک اسید و … آفلاتوکسین ها گروهی از سموم شامل قریب به ۲۰ ترکیب سمی هستند که از میان آنها آفلاتوکسین B1 از اهمیت بیشتری برخوردار است (۸). آفلاتوکسین B1 موجود درخوراک دام شیرده پس ازمصرف در کبد متابولیزه شده و بصورت آفلاتوکسین M1 درشیر ترشح می گردد وبا توجه به خواص سرطانزایی ، جهش زایی و …سلامت شیر و بهداشت عمومی را به مخاطره می اندازد (۶). باتوجه به اهمیت وجود سموم قارچی در زنجیره غذایی انسان دربسیاری ازکشورها برای محافظت مصرف کنندگان از اثرات زیان آور مایکوتوکسین های موجود درمواد غذایی مقررات خاصی وضع شده است. اداره کل کنترل غذا ودارو در ایران درمورد مصارف داخلی کشور حد مجاز آفاتوکسین B1 خوراک دام را برابر ۵ میکروگرم درکیلوگرم و حد مجاز مجموع آفلاتوکسین های B1,B2,G1,G2 را ۲۰ میکروگرم به کیلوگرم تعیین کرده است. اتحادیه اروپا و سازمان غذا و دارویی آمریکا نیزحد مجازآفلاتوکسین ها درمولدغذایی مختلف ازجمله خوراک دام را در جداولی تعیین کرده اند(۴). با توجه به اهمیت آفلاتوکسین B1 وهمچنین مجموع آفلاتوکسین ها درمواد غذایی مختلف ازجمله خوراک دام مطالعات متعددی درایران وسایر کشورها انجام شده است. طبق مطالعه هادیزاده ی معلم وهمکاران (۸۷و۸۸) دراستان مازندران از چهار نوع ماده غذایی جیره دام ازجمله کنسانتره، در فصل تابستان ۱/۲۷درصد از نمونه ها و در فصل زمستان ۷/۴۲درصد از نمونه ها آلودگی بیش از ۵ میکروگرم بر کیلوگرم آفلاتوکسین B1 را نشان داد،و میانگین آلودگی در دو فصل زمستان و تابستان به